Helyi közélet

2016.03.14. 10:02

Ingyenes szűrővizsgálat az Érszűkület Napon

Debrecen - Egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel, és pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket március 17-én 11 és 17 óra között a Debrecen Plázában.

Debrecen - Egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel, és pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket március 17-én 11 és 17 óra között a Debrecen Plázában.A magyarországi Érszűkület Napot idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság hat városban, köztük Debrecenben.

A perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén az érszűkület, az általános érel­meszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400 ezer embert érint. Magyarországon minden második halálesetért a keringési rendszer betegsége a felelős, azaz e betegségcsoport nagyobb halálozási rizikót jelent, mint a rettegett daganatos megbetegedések.

Rémisztő statisztika

Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében! A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat, holott már az enyhébb fokú, tünetekkel nem járó betegek közt is jóval gyakoribb a szív­infarktus vagy az agyvérzés kialakulásának lehetősége. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka 5 éven belül elhalálozik, de a legsúlyosabb stádiumban az úgynevezett kritikus végtagischemiában szenvedők éves halálozása eléri a 20 százalékot is.

Hazánkban évek óta 5-6000 között mozog a végtag amputációk száma, az arány 100 ezer lakosra vonatkoztatva több mint 2,5-szerese a szomszédos Ausztriáénak. Ezen betegek mintegy 40 százaléka 1 éven belül életét veszíti. Az érszűkület három fő rizikófaktora: a dohányzás, a cukorbetegség, és a mozgásszegény életmód sokszor együttesen jelentkezik az érintettnél. További kockázatot jelent a magas koleszterinszint, a magasvérnyomás-betegség, a helytelen étkezés, kóros elhízás, valamint a betegség korábbi előfordulása a családban.

Amennyiben a hajlamosító tényezőket olvasva magára ismer valaki, úgy a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szakemberei javasolják a részvételt az Érszűkület Napon.

A Társaság célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás érbetegség veszélyeire, mivel a betegség – ha gondolnak rá – egyszerűen kimutatható. Az elmúlt két évben több ezer érdeklődő vett részt az eseményen, és a látogatók 15 százalékánál merült fel az érszűkület gyanúja – akiket alapos tájékoztatás után angiológiai/érsebészeti kivizsgálásra, vagy háziorvoshoz irányítottak a szakemberek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában