Autó - Motor

2018.05.13. 13:19

Nagyobb versengést több akcióval és előzéssel

Budapest - Így látja a Forma–1 jövőjét az amerikai Chase Carey, a sportág új nagyfőnöke.

Budapest - Így látja a Forma–1 jövőjét az amerikai Chase Carey, a sportág új nagyfőnöke.

A Nagy Futam alkalmával Budapesten járt az F1-es világbajnoki sorozatot tavaly óta irányító Chase Carey, akit a vb-sorozat új tulajdonosa, a Liberty Media delegált a Formula One Management (FOM) élére. Bár az ír gyökerekkel rendelkező amerikai üzletember csak másodszor járt nálunk, elődjéhez, Bernie Ecclestone-hoz hasonlóan szerelmes lett Budapestbe, amely – mint mondta – „messze felülmúlta mindazt, amit hallottam róla az évek során”.

Színvonalasabb közvetítések

Carey és a Liberty Media színre lépése óta a légkör jócskán megváltozott az F1 körül: a még mindig borsos árért jegyet váltókat a futamok helyszínein több kiegészítő szórakozási lehetőség fogadja, színvonalasabbak lettek a tévéközvetítések és a sportág – amely az előző érában szinte teljesen szemet hunyt az internet felett – immáron online is kitárta kapuit.

– Igyekszünk mindenkinek kedvezni, mert fontos számunkra, hogy minél többen élvezzék ezt a csodálatos sportágat.

A sport van a középpontban

– Mi, amerikaiak, sokszor vesszük alapul a Super Bowl-t és azt szeretnénk, ha minden eseményünk olyan lenne, hiszen annak megvan az energiája és az izgalma, amely nemcsak az eseményt járja át, hanem az annak otthont adó várost és a térséget is. A középpontban továbbra is a sport áll, de szeretnénk erre tovább építeni a körítést, hogy ez az egész még látványosabb és élvezetesebb legyen – mondta az új tulajdonosi kör céljairól Carey.

Arra a kérdésre, hogyan fest majd néhány év múlva a leg­elitebb autósport-kategória, az új főnök így felelt:

– Az F1 magja az, ami a pályán zajlik. Jó lenne, ha nagyobb lenne a versengés, még több lenne az akció és az előzés, amitől különlegessé válnak a versenyeink. Minél kevésbé kiszámíthatóak a futamok, minél többször történnek váratlan események, annál jobbak a versenyek. Tiszteletben tartjuk a sportág gazdag múltját, de olyan szabályokat szeretnénk, amelyek révén még vonzóbbá válik ez az egész a rajongók számára.

Köztudott, hogy a parkolópályára tett Ecclestone szinte mániákusan fúrja az F1 új tulajdonosait. A Kelet-Magyarország kérdésére Carey hangsúlyozta, hogy nem veszik fel a kesztyűt, ugyanakkor kifejtette azt is, hogy mi az alapvető különbség a 87. életévét taposó korábbi vezér és a mostani irányítás filozófiája között:

– Tisztelem azt, hogy Bernie felépítette ezt az üzletet, de mi másképp és egy picit hosszabb távon gondolkodunk. A múltban ez az egész mintha túlságosan is a napi szintű megállapodásokon alapult volna, nekünk viszont van egy víziónk azzal kapcsolatban, hogy hová szeretnénk eljutni. A mi elsődleges célunk az, hogy a sportág egészséges legyen, nem pedig az, hogy egyfolytában a sport­ágon belüli, belső megállapodások körül forogjon minden. Mi azt szeretnénk, ha az F1 gyarapodna, és abból mindenkinek meglenne a haszna – fogalmazott az üzletember, aki elárulta azt is, hogy nincs kedvence a mezőnyben.

– A futamok előtt mindig megkérdezik tőlem, hogy szerintem ki fog nyerni, de erre mindig az a válaszom, hogy elsősorban jó versenyt szeretnék látni!

- Mészáros Sándor -


Sebhelyet is rejt a bajusz

– Oh, tényleg? Büszke lennék rá, ha tiszteletbeli magyar lehetnék! – mondta a Kelet-Magyarországnak Chase Carey, amikor szóba hoztuk, hogy sok magyar rajongó szimpá­tiáját elnyerte a „magyaros, betyáros” arcszőrzettel.

A 64 esztendős üzletember felfedte azt is, hogy miért viseli a kacifántos bajuszt:

– Egyszer volt egy autóbalesetem, amelynek következtében maradt egy seb az arcomon, a bajusz pedig segít valamelyest eltakarni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!