Autó - Motor

2017.10.24. 08:28

A vásárlóerő elérte a küszöböt

Budapest - Az év végére várt értékesítés az időközben megemelt előrejelzésre megvalósulni látszik.

Budapest - Az év végére várt értékesítés az időközben megemelt előrejelzésre megvalósulni látszik.

A személyautók piacán az októberi megtorpanás részben a magas tavaly októberi referenciával indokolható, másfelől a reális belföldi vásárlóerő elérte azt a küszöböt, ahonnan a fejlődés nyilvánvalóan nem tud olyan gyors lenni, mint az előző hónapokban. Ezzel együtt az év végére várt értékesítés az időközben megemelt előre jelzésre megvalósulni látszik.

Kinek az érdeke?

Noha a magánvásárlók inkább a használtautó–kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba. Némi élénkülést hoz a piacra az elektromos autókra adott kormányzati támogatás, amelynek közvetlen hatása inkább a következő évben fog jelentkezni. Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag–kibocsátás növekedését, a közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó–import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár és jelentős mértékben tereli a javítói forgalmat a feketegazdaságba. Itt végre olyan állami intézkedést vár a szakma, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala.

Újabb fordulat

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és az első tíz hónap után közel 22 százalékos növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásokat. Az éves piaci előrejelzést itt is felfelé módosították. A nagyhaszon-járműveknél a visszaesés minimális. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés látható, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Motorkerékpárokból a piac továbbra is gyenge, de az első tíz hónapban 8 százalék növekedést mutat. Létfontosságú lenne a robogó–azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentis robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!