Autó - Motor

2017.04.22. 14:55

„Vezetsz haza, anyukám?”

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Más típusú balesetek, másféle vezetési magatartás és stílus köthető a női vezetőkhöz.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Más típusú balesetek, másféle vezetési magatartás és stílus köthető a női vezetőkhöz.

Bár egyre több a női autóvezető, még mindig makacsul tartja magát az a sztereotípia, hogy a nők kevésbé ügyes sofőrök, mint a férfiak. Pedig ezt a baleseti statisztikák nem igazolják, a nők és férfiak egyenlő arányban jó és rossz vezetők.

Óvatosabbak

A hölgyek alapvetően óvatosabb vezetők. Kevesebb nő vezet agresszíven, gyorsan, nagyobb kockázatot vállalva. A biztosítók adatai szerint a tipikusan női balesetek inkább a parkolás közben és tolatáskor bekövetkező kisebb-nagyobb törések, illetve az olyan helyzetek, amikor egy váratlan szituációra, gyorsan és magabiztosan kellene reagálni. Minderre magyarázat lehet, hogy a nők térlátása általában gyengébb, lassabban hoznak döntést egy-egy helyzetben, s esetükben gyakoribb lehet a leblokkolás. Ugyanakkor a nők jobbak abban, hogy több dologra figyeljenek, egyszerre elemezzék a több irányból érkező ingereket és információkat.

Már gyerekként is…

A magasabb tolerancia- és empátiaszintjük miatt több közlekedési balesetet előznek meg vagy kerülnek el. Sok nő szorongással ül a volánhoz, ami csak fokozódik, ha egy férfi ül mellette. Tipikus eset például, hogy a nők többsége inkább nem parkol be az egyetlen szabad helyre, ha oda csak tolatva lehet beállni, és közben ezzel esetleg feltartja egy rövid időre a sort. Inkább továbbhalad, nehogy elrontson valamit. A magabiztosság hiánya nagyrészt tanulási folyamat, és makacs sztereotípiák eredménye. A fiúk már kisgyerekként is többet „autóznak”, játékautót tologatnak, pedálos autóba ülnek. A lányok közben már gyerekként azt hallják állandóan, hogy „autózni fiús dolog”, és hogy „a lányok a műszaki dolgokhoz nem értenek annyira”. Mindezek a nemi sztereotípiák változóban vannak. Csak lassan…

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!