Autó - Motor

2013.03.25. 09:16

Az új Volkswagen e-UP

Új fejezetet nyitott a mobilitás történetében a Volkswagen: bemutatta első sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autóját.

Új fejezetet nyitott a mobilitás történetében a Volkswagen: bemutatta első sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autóját.

A négyüléses, szinte hangtalan új e-up! március 14-én, a 2013-as éves sajtó- és befektetői konferencián jelent meg első ízben a nyilvánosság előtt. Magával ragadó innováció - elektromos hajtásrendszerével és négy ülésével az e-up! egészen újszerű, s iránymutató járműkoncepció felé nyitja meg az utat: a mindennapos városi használatra tervezett kisautó jelent meg, amely második kocsiként is ideális, és gond nélkül akár 150 kilométer is megtehető vele. Az e-up! akkumulátora ezt követően már 30 perc alatt is kapacitása 80 százalékáig feltölthető.

Szinte teljesen hangtalanul gondoskodik az e-up! hajtásáról 60 kW/82 LE maximális teljesítményű elektromos erőforrása, mégpedig minden zavaró váltási szünet vagy motorzaj nélkül. Az elektromos egység tartós teljesítményszintje 40 kW/55 LE, 210 newtonméter forgatónyomatéki csúcsa pedig gyakorlatilag már indulástól, tengelye szinte első fordulatától rendelkezésre áll. Az e-up! így álló helyzetből 14 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 135 kilométer/óra. Padlózata alá épített lítiumion-akkumulátora 18,7 kWh energia tárolására alkalmas, ami a jármű viszonylag csekély, 1.185 kilogramm saját tömegének köszönhetően akár 150 kilométeres (az NEFZ szerint) hatótávot is biztosíthat számára. Akkumulátora töltésére szolgáló csatlakozója az e-up! "tanksapka-fedele" alatt rejtőzik, amely a Volkswagen és további gyártók által szabványosított CCS (Combined Charging System) rendszer része. E technika egyaránt lehetővé teszi a váltó- és egyenáramú töltést, az e-up! vezetője így - az általuk kínált áramfajtától és töltési sebességtől függetlenül - a töltőállomások többségét igénybe veheti.

Az e-up! megjelenésében kimondottan visszafogott és igényes benyomást kelt. Külső markáns ismertetőjegye LED-technika íves elrendezése a lökhárítóban, de aerodinamikai megfontolásokból orrát, küszöbeit és alját is átdolgozták tervezői. Polírozott, 15 colos könnyűfém keréktárcsái, kék háttér előtt megjelenő Volkswagen-emblémája és hátulja az "e-up!" felirattal már az első pillantásra felismerhetővé teszi a tisztán elektromos hajtású, négyüléses modellt. Utastere hangulatát e-up! specifikus, kék díszvarrásokkal készült, világosszürke üléskárpitjai határozzák meg. A bőr és krómdíszítések célzott alkalmazásával alapvetően puritán összhatást alakítottak ki a tervezők, ami harmonikusan illeszkedik a teljes értékűen használható nagyvárosi elektromos autó koncepciójához.

Az e-up! ősszel, a Frankfurti Autószalonon (Internationale Automobil Ausstellung; IAA) tartja kiállítási premierjét, azt követően pedig már rendelések is leadhatók rá.

 

(forrás: volkswagen.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!