Autó - Motor

2013.01.02. 08:31

Teszten a Seat első elektromos autói

A napokban a SEAT két elektromos járművet adott át a spanyol Endesa villamosenergia-ipari közművállalatnak.

A napokban a SEAT két elektromos járművet adott át a spanyol Endesa villamosenergia-ipari közművállalatnak.

A prototípusok – egy elektromos Altea XL Electric Ecomotive és egy plug-in hibrid Leon TwinDrive – egy üzemeltetői tesztprogram részét képezik, amely kihangsúlyozza a két vállalat közös elkötelezettségét az elektromos közlekedés spanyolországi népszerűsítése iránt. A spanyol közművállalat nyolc katalóniai alkalmazottja rendelkezésére bocsátotta az autókat, akik a cég városi flottájának kötelékében 2013 decemberéig használják majd ezeket. Mindegyik dolgozó három hónapig teszteli az adott gépkocsit. A két modellt egyenlően osztják szét a Barcelona környéki Baix Llobregat, Maresme, Vallés Occidental és Vallés Oriental körzetből kiválasztott alkalmazottak között.

A Barcelonában, az Endesa új központi épülete előtt tartott hivatalos átadási ünnepségen Ramón Paredes, a SEAT és a Volkswagen Csoport spanyolországi kormányzati, illetve intézményi kapcsolatainak alelnöke elmondta, hogy: „A SEAT és az Endesa számára közös cél az elektromos közlekedés népszerűsítése; és ezek a tesztek újabb lépést jelentenek e célkitűzés eléréséhez. Az együttműködés professzionális oldalról származó tapasztalatokat biztosít számunkra, amelyek hozzájárulnak modelljeink eredményesebb fejlesztéséhez.” Josep Maria Rovira, az Endesa katalóniai főigazgatója hangsúlyozta, hogy mindkét vállalat vezető szerepet a maga területén, "az elektromos közlekedéssel kapcsolatos tevékenység területén.” Kiemelte azt is, hogy az Endesa az első vállalat Spanyolországban, amelynek két elektromos SEAT szerepel a saját flottájában.

A megállapodás az elektromos járművek vállalatoknak és intézményeknek való kölcsönbe adása második ütemének része. Miután az első fázisban – amelybe szintén bevonták az Endesát – felmérték a modellek előzetes fogadtatását és alkalmazhatóságát, a SEAT most elemezni szeretné a vezetési szokások megváltozását a belsőégésű motorral hajtott autókéhoz képest. Az üzemeltetői tesztprogram során a kölcsönbe vételi megállapodásban foglaltaknak megfelelően a projektben részt vevő alkalmazottaknak be kell majd számolniuk a járművek vezetésével kapcsolatos minden tapasztalatról. Az Endesától és az elektromos járművek kölcsönbe adási programjának második ütemébe bevont többi intézménytől származó eredmények alapján a SEAT értékeli a használatra vonatkozó adatokat, mielőtt megkezdené a sorozatgyártást. Továbbá az új autókat tesztelő kollégák számára meghatározták a naponta levezetendő kilométerek mennyiségét, és állandó lakhelyükön megfelelő töltési lehetőséggel ellátott parkolóhellyel kell rendelkezniük. Mindemellett saját autójuk helyett is kötelesek az elektromos kocsikat használni.

 

(forrás: seat.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!