Autó - Motor

2008.06.17. 11:38

Isuzu D-Max: az élmunkás visszatért

<p>Annyi súlyt elbír, akár egy elefánt, és ezt olyan elegánsan teszi, akár egy gazella. Az új Isuzu D-Max tervezői szerint a pick-up-ok új világának nyit kaput azzal, hogy a tartósságot a kényelemmel ötvözi. Kipróbáltuk... &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/IsuzuDMax1.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/IsuzuDMax2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/IsuzuDMax3.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/IsuzuDMax4.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Néhány száz kilométer megtétele után úgy éreztük, a gyáriak optimizmusában lehet valami...

Nem ismeretlen...

A márka nem ismeretlen a hazai közönség előtt, hiszen az Isuzu a kilencvenes években már működtetett nálunk is értékesítői hálózatot. Aztán kivonult Magyarországról, hogy most térjen vissza.

Természetesen a mai kor követelményeihez igazodva. Nyújtott kabinos (5 személyes) tesztautónkat a 2.5 literes, 136 lóerős turbódízel motor hajtotta, de kapható a modell 3.0 literes, 163 lóerős turbódízellel is. A „vasszívről” feltétlenül érdemes megemlíteni azt, hogy az Opel egyes modelljeibe hosszú időn keresztül Isuzu-motorokat építettek be. Nyilván nem véletlenül...

A D-Max robosztus karosszériája alatt kifinomult technológia bújik meg. A megerősített alváznak, a figyelemreméltó hasmagasságnak és terepszögeknek köszönhetően a pick-up akár 49 fokos dőlésszögben is képes haladni sérülés nélkül.

A hátsókerék meghajtású autó hátul laprugókat kapott, ami a teherbírás garanciája, az első felfüggesztés tekercsrugója, valamint a pontos fogasléces kormány pedig a komfortérzetünket javítja.

Munka és szabadidő

Amerikás életérzés — talán ez az, ami a magamfajta európai autóst leginkább a hatalmába keríti, ha a jó sora úgy hozza, hogy beülhet egy pick-up volánja mögé.

Nos, nekem rövid időn belül ez már a második ilyen alkalom volt, és azt kell mondjam, hogy bizony ebben a szegmensben is vannak fokozatok. Mert miközben a Tata Xenon modelljét (ami ugyancsak 5 személyes, jól felszerelt változat volt) leginkább munkaautónak tudtam volna elképzeni, az Isuzu D-Max szabadidőautónak sem utolsó.

Miközben a Tata az aszfalton bizony „elpattogott” és csak a terepre érve „simult ki” alatta az út, az Isuzu minden körülmények között jó komfortérzetet garantált. Az elegáns külső jól átgondolt belsőt takar, ahol ugyancsak minden a funkcionalitásnak van alárendelve.

Ezt szolgálja a tágas, ergonómikusan kialakított utastér (2, 4 és 5 személyes változatban) csakúgy, mint a praktikus kezelőszervek vagy az áttekinthető műszerfal.
Kollégámmal kivittük a gépet a Sámsoni úti harckocsi-gyakorlópályára, ahol rajtunk kívül csak crossmotorok és quad-ok küzdöttek az elemekkel. Dombra fel, sárba be, két kerékről négyre, onnan meg felezőre - így telt az idő a D-Max társaságában, mely egy efféle hétvégi kalandtúrához méltó társnak bizonyult. 

Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]

 

Tudni illik
Motor (cm3): 2499 Max.telj. (LE): 136 Max.nyom. (Nm): 280 Tesztfogyasztás (l/100km): 8,0 Üzemanyagtartály (l): 76 Hajtás: 4X4 (kapcsolható) Váltó: 5 fokozatú manuális

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!