pörögjön az a turizmus!

2020.06.08. 11:30

Milliárdok jöhetnek a megyébe szállodafejlesztésre, két új debreceni hotel is épülhet

Ezzel a környék teljes turisztikai ágazatát is támogatnák.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Közel 11 milliárd forint érkezhet a megyébe szállodafejlesztésre a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programnak köszönhetően; a támogatási adatokat május végén tette közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ez két hajdúszobosz­lói hotel szolgáltatási színvonalának emelését, és két új debreceni hotel építését jelenti.

A fürdővárosban a Hunguest Hotel Béke wellness- és gyógyszállodává fejlesztésére 1 milliárd 290 millió 200 ezer forint jut, míg a Hunguest Hotel Aqua-Sol a családbarát szállodává fejlesztésre 1 milliárd 589 millió 900 ezer forintot nyert el.

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. Aquaticum Hotel Plage Superior négycsillagos szállodája megépítését és üzemeltetését 4 milliárd 396 millió 486 ezer forinttal támogatja az állam. A Smart Life Hotel Debrecen – szintén négycsillagos – szálláshely létesítésére 3 milliárd 657 millió 730 ezer 460 forintot nyert az egyébként budapesti székhelyű Füredi Kastély Kft. (mely nevét időközben tetrecenre változtatta, kisbetűvel). A projekteket 54 hónap alatt, de legkésőbb 2024 végéig kell befejezni.

Jelentős érdeklődés

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. – mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kezelő szerve – és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen meghirdetett, „Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” című pályázaton első körben mintegy 85 milliárd forintot ítéltek oda. 2019. december 20-ától lehetett a kérelmeket benyújtani, az eredeti terv szerint március 31-ig, azonban a Kisfaludy2030 Zrt. honlapján már január 7-én azt közölte, hogy a pályázatot felfüggesztette, mivel a beérkezett kérelmek forrásigénye elérte a meghirdetett keretösszeg – húszmilliárd forint – többszörösét.

A támogatás intenzitása eltérő, míg például a Nyugat–Dunántúlon 25 százalék, az Észak-Alföldön (így megyénkben is) 50 százalék. A pályázat nyerteseinek vállalniuk kell, hogy a turisztikai desztináció­ban legalább egy turisztikai csomagajánlatuk lesz, amely a saját szolgáltatás mellett tartalmazza más szolgáltatóét is (például fürdőbelépő, gyógy­kúracsomag, éttermi szolgáltatás, kulturális turisztikai kapcsolódó szolgáltatás stb.). Kötelezettséget kell vállalni arra, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet a projekt befejezése után (nagyvállalkozások esetében) legalább öt évig fenntartja.

Legalább száz szoba

A pályázati kiírás szerint a konstrukció célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó kereskedelmi szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, új kapacitások létrehozása, a kapacitáskihasználtság javítása; a XXI. századi, fenntartható és minőségi szállodai kínálat biztosítása.

A támogatásra a minimálisan 100 szobával rendelkező hotelek nyújthatták be igényüket (gyógyhelyi minősítéssel nem rendelkező megyeszékhelyi városok esetén 70 szobától).

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában