Átrendezte a bankkártyás forgalmat a vasárnap

Átrendezte a bankkártyás forgalmat a vasárnap
© Illusztráció: AFP
Debrecen – Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a csütörtök lett az egyik új bevásárló nap.

Éppen feleannyit vásárolunk bankkártyánkkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt tettük, derül ki a MasterCard legfrissebb adataiból1. A kártyatársaság kimutatása szerint vásárlási szokásaink a hét többi napján is megváltoztak.

Mihez képest?

A vasárnapi boltbezárás bevezetését megelőző két hónap napi bankkártyás tranzakcióinak számát és értékét hasonlították össze az azt követő két hónap adataival. A kártyatársaság számai azt mutatják, hogy vasárnaponként felére csökkent a bankkártyás vásárlások száma – összegüket tekintve pedig 52 százalékra. Jóllehet a törvény bevezetése előtt is a vasárnap volt az egyik leggyengébb nap vásárlási szempontból, az új szabályozásnak betudhatóan ezen a napon negyedannyi kártyás művelet zajlik, mint a hét legnagyobb forgalmú napján, azaz szombaton.

Mikor, mennyivel?

Ami a többi napot illeti: a bankkártyás vásárlások száma átlagosan 11 százalékkal, értéke pedig átlagosan 20 százalékkal növekedett a hét további hat napján. A cég statisztikái alapján megállapítható tehát, hogy a vásárlók átütemezik a heti bevásárlást más napokra. A tranzakciók száma legnagyobb mértékben a csütörtöki napon emelkedett, de jelentősen nőtt a szerdai és a szombati kártyás vásárlások száma is. Míg korábban a péntek volt a legnépszerűbb vásárlási nap Magyarországon, mostanra megközelítőleg ugyanannyi művelet megy végbe csütörtökön is.

HBN