A tudomány nem verseny, az OTDK igen

A tudomány nem verseny, az OTDK igen
A tudomány nem verseny, az OTDK igen - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Elkezdődött az Országos Tudományos Diákköri Konferencia az egyetemen.

– Magyar unikum a hatvan éve indult tudományos diákköri mozgalom,amely a hazai felsőoktatás legátfogóbb tehetséggondozási formája – mondta Mezey Barna, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen tájékoztattak: megkezdődtek a Debreceni Egyetemen az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójának április 17-ig tartó megmérettetései. Az összesen közel egy hónapig zajló rendezvényre a korábbi intézményi, kari konferenciák legjobbjai – köztük határon túli magyar hallgatók – nyerhettek megmutatkozási lehetőséget.

– Úgy tekintünk az OTDK-ra, mint egy átmeneti, befogadó rítusra, amelyen a fiatal kutatókat szeretettel várjuk – fogalmazott Pusztai Gabriella, az intézményben vendégeskedő szekciók ügyvezető elnöke. Hangsúlyozta: „Fontos, hogy a prezentálók ne a versenyre koncentráljanak. A tudomány nem verseny. A tudományos élet diskurzus, közös munkálkodás, tájékozódás, kutatás módszertani tapasztalatcsere, amelyek segítségével választ keresünk egy aktuális, égető problémára. Az OTDK pedig ennek ennek a folyamatnak egy lépése.”


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Az élményen túl azonban a legsikeresebbek minősített-, illetve különdíjakat, publikációs lehetőségeket és gyakornoki állást is nyerhetnek.

A cívisvárosi rendezvényre 238 dolgozattal jelentkeztek, amelyekkel 400 témavezető foglalkozott. A munkákról 220 bíráló döntött, a zsűri 22 fős.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes arról szólt, hogy az egyetem milyen lehetőségekkel ösztönzi a jól teljesítő hallgatókat. Az intézmény a tehetséggondozás iránti elkötelezettségét a konferencia befogadása is a mutatja.

HBN–HABE


Fiatal tudósjelöltek Debrecenben
Debrecen – A XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia következő állomásának a Debreceni Egyetem ad otthont április 15-17. között.

hirdetés