Helyi közélet

2015.02.02. 13:06

Jegyzet: Nem csak túlélni

<em>Úgy tűnik, a franciák már túl vannak a világraszóló gazdasági sokk rájuk eső részén, hiszen egy ideje csökken a boldogulásukat más országban kereső diplomásaik száma, három év után idén először mutat mérséklődést az elvándorlási kedv.</em> Petneházi Attila jegyzete.

Úgy tűnik, a franciák már túl vannak a világraszóló gazdasági sokk rájuk eső részén, hiszen egy ideje csökken a boldogulásukat más országban kereső diplomásaik száma, három év után idén először mutat mérséklődést az elvándorlási kedv. Petneházi Attila jegyzete.

Már csak minden ötödik gall fiatal képzeli el külföldön a karrierjét, míg tavaly még majd’ minden harmadik gondolta így. A legtöbben azért indulnak el, mert úgy érzik, hogy képtelenség a hazájukban munkát találni. Sokakat a tapasztalatszerzés vágya, vagy egy külföldi nyelv tökéletes elsajátítása csábít külhonba. Jó lenne, ha mi, magyarok is itt tartanánk már, de a mi fiaink és lányaink egyre csak mennek. A többség nem szakmai tapasztalatszerzés okán veszi a nyakába a fél világot (hiszen a mosogatás fortélyait itthon is elsajátíthatná), még csak nem is feltétlenül a nyelvtudásuk pallérozása a cél (hiszen a hűtőházban leginkább hasonló sorsú román, szlovák, vagy lengyel vendégmunkásokkal vannak összezárva). Sokkal prózaibb okból vállalják az önkéntes száműzetést; a hónap végén szeretnének annyi pénzt hazavinni, amiből normálisan élnek, és nem pusztán túlélnek. Ez ugyanis itthon egyelőre nehez(ebb)en megy.

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában