A Star Wars és a rock and roll

Rajongók várják Az ébredő Erő londoni premierjét
Rajongók várják Az ébredő Erő londoni premierjét - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Rajongók milliói várták epekedve a Csillagok háborúja újabb és újabb részeit. Nos, ifjú és idősebb padavanok: idén decemberben újra megtörténik a csoda, mozikba került a legújabb rész, Star Wars VII: Az ébredő erő címmel. Olyan őrület van a film körül, ami alapjaiban fogja megrengetni a Galaxist.

Hogy miben rejlik a Star Wars sorozat sikere? Nem, ez nem valami Jedi-trükk, hanem a határtalan fantázia, a szakmai profizmus és nem utolsó sorban a kőkemény marketing elegye.

És hogy mi a közös a Star Wars-ban a rock zenében? Mind a kettő „örök”, azaz évtizedeken keresztül megőrizték népszerűségüket. Ráadásul a régi generáció mellett a mostani fiatalokat is egyaránt meg tudják szólítani. Elég megnézni egy AC/DC vagy egy Bon Jovi koncertet, ahol a banda tagjai hatvan körüliek, de most is ugyanúgy húsz­évesek csápolnak a zenére, mint harminc-negyven évvel ezelőtt.

Nekem gyerek és kamaszkorom legmeghatározóbb élménye volt az első három film bemutatója. Akkoriban szinte mindent megnéztünk a moziban, mert a tv-ben nem kényeztettek el bennünket filmek tömkelegével, hétfőnként pl. nem is volt adás. A moziban kevés amerikai filmet adtak, inkább franciát és olaszt, na és persze a szocialista filmipar gyöngyszemeit. Egy jó kis Bud Spencer vagy Belmondó mozi igazi ünnep volt. Ebbe a közegbe robbant bele a Csillagok háborúja. A mai napig emlékszem, ahogy a vetítés alatt megbabonázva ültem a mozi székben és azt mondtam, hogy ez nem igaz, ilyen nincs! Nem tudom hányszor láttam a filmet és a következő két részt, egy idő után nem is számoltam. Sajnos az új széria, ami ugye az előzményeket dolgozta fel, már csalódás volt. Mindenesetre a Star Wars VII-tel kapcsolatban bizakodó vagyok, hisz J.J Abrams rendező a Star Treket is sikerrel támasztotta fel. Ráadásul Han Solo is visszatér, igaz kicsit ráncos, kicsit furán mozog már, de akkor is a mi Han Solónk!
Nem emlékszem a közelmúltból arra, hogy mikor vártam ennyire egy filmet. Előveszem a féltve őrzött, régi Star Warsos pólómat, belebújok (ha beleférek még), aztán irány a mozi és remélem, hogy újra megtörténik a csoda. Az Erő legyen velünk!

– Tóth Árpád –