A jövő autóit építik

Az egyetem élen jár az ország felsőoktatási intézményei között az alternatív hajtású járművek tervezésében
Az egyetem élen jár az ország felsőoktatási intézményei között az alternatív hajtású járművek tervezésében - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Modern elektromos autót fejlesztenek a Debreceni Egyetem gépészmérnök hallgatói.

A Föld autóinak több mint 99 százaléka benzin vagy dízel üzemanyagú, ugyanakkor a fosszilis energiák kimerülőben vannak és az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben csökkent a világ olajtermelése – magyarázta Mankovits Tamás, a Debreceni Egyetem műszaki karának adjunktusa a júniusi Science Café keretén belül tartott előadásában, mi indokolja, hogy alternatív megoldásokat keressenek a közlekedésben.

Hozzátette, a járműforgalomnak magas részesedése van a környezetszennyezésben, ezért szeretnék kiváltani, vagy legalábbis csökkenteni a fosszilis anyagok használatát.

– Számos próbálkozás született hibrid, valamint bio üzemanyagú autók kialakítására, de azok nem terjedtek el hosszú távon a közlekedésben, az elektromos autóban viszont nagy potenciál van. Ezek a járművek környezetbarátok és szinte semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki, ugyanakkor hátrányuk, hogy kis távolság megtételére alkalmasak és nem áll mindenhol rendelkezésre töltőhely – ismertette a szakember.

HBN