Helyi közélet

2013.06.19. 15:00

Párizsi udvarral bővül a belváros

Debrecen - Bő egy év alatt elkészülhet a 1,5 milliárdos beruházás – csak a kezdés ideje kérdéses.

Debrecen - Bő egy év alatt elkészülhet a 1,5 milliárdos beruházás – csak a kezdés ideje kérdéses.

Évek óta pusztul a Péterfia-Hunyadi utcák sarkán a régi cívisházakból álló tömb, melynek helyére már több neves építész álmodott meg épületegyüttest. Az országos tervzsűri azonban sorra visszautasította azokat, többek között a Bán Ferenc és a közelmúltban elhunyt Kertai László nevével fémjelzett „fejreállított üvegpiramist” is.

Kováts-é a nyerő

A sorai között jeles, ám inkább csak elméleti építészeket (vagy például Ráday Mihály városvédőt) tudó plénum többször arra hivatkozva utasította el a terveket, hogy nem valóak a városba. Miért akar Debrecen konkurálni Párizssal, s ilyen tömegű épületeket építtetni a körútja mellé?! – a zsűri Debrecent nem kímélő véleményéről dr. Kelemen György beszélt lapunknak.

Az ügyvéd azt a KESO Kft. képviseli, mely részben a négyezer négyzetméteres telek tulajdonosa, s melynek végül volt türelme (is) kivárni a zsűri által elfogadhatónak ítélt terv megszületését. Kováts András debreceni építész (Kováts Ákos debreceni főépítész testvére – a szerk.) Zöld pont névre keresztelt elképzelése végre találkozott az ítészekével, akik pozitívan nyilatkoztak a Péterfia utca felől 10, a Hunyadi utca felől közel 20 méteres magasságot elérő épületegyüttesről, mely három cívisházat őriz meg az utókornak, persze alaposan újragondolva azokat.

További részletek a Napló csütörtöki számában!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában