Helyi közélet

2013.12.20. 12:22

Döme és a dokik győzelme

Debrecen - A kutyák szívférgessége olyan komoly betegség, hogy az állatok nagy része belepusztul.

Debrecen - A kutyák szívférgessége olyan komoly betegség, hogy az állatok nagy része belepusztul.

Szeptemberben írtunk arról, hogy a Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány terápiás kutyájánál, Döménél is szívférgességet diagnosztizáltak, ám annak ellenére, hogy korai stádiumban fedezték fel a betegséget, megvolt az esély arra, hogy nem sikerül meggyógyítani a gyerekek kedvenc labradorját. A napokban azonban örömhírrel hívta szerkesztőségünket az alapítvány munkatársa, Szűcs András: Döme meggyógyult!

Altatás, ketrecnyugalom

Dr. Nagy Zsoltot, a Net-Vet Kft. állatorvosát arra kértük foglalja össze a történteket, hogyan is sikerült a zsemleszínű négylábú segítőt megmenteni.

Döme gyógykezelése augusztusban kezdődött azzal, hogy beköltözött rendelőintézetünkbe egy hétre. Ám már azelőtt 2-3 héttel elindítottuk az immunszupresszív gyógyszeres terápiát. Döme az első két napban altatásban és nagyon erős fájdalomcsillapító szerek mellett megkapta azt a gyógyszert, ami elpusztította a kifejlett szívférgeket. Ezek után nagyon szigorú ketrecnyugalomra volt ítélve, hogy a lehulló féregízek nehogy trombózist vagy embóliát idézzenek elő, ezen túlmenően folyamatosan gyógyszeresen is arra törekedtünk, hogy ennek kialakulását megelőzzük – idézte fel a kezdeteket Döme orvosa. – Szerencsére a kezelésre nagyon jól reagált, ezért hazaadtuk. Otthon több, mint 6 héten keresztül csak pórázon sétálhatott és a többi kutyával sem játszhatott – mondta dr. Nagy Zsolt.

Győzelem!

Ezt követően hosszú kétségek közt telő hónapok következtek, a decemberi kontroll vérvizsgálat azonban szerencsére negatív eredmény mutatott, ami bizonyítja, hogy a férgek elpusztultak. Sajnos azonban az újrafertőződésre mindig van esély, mivel ez egy parazitás megbetegedés - tette hozzá kérdésünkre a szakember, hangsúlyozva: megítélésük szerint Döme teljesen felépült és képes lesz újra segíteni az embereknek.

HBN-FÁ


A szívférgességről

A kutyák és a macskák szívférgessége nem ritka a tergerentúlon, sőt Dél-Európában sem, Magyarországon viszont csak öt éve regisztrálták az első olyan esetet, amikor az állat nem a fertőzött területen betegedett meg, hanem itthon. Sajnos azóta folyamatosan nő az esetszám. Épp ezért különösen fontos, hogy a még kevésbé ismert betegségre ráirányuljon a gazdik figyelme, hiszen a fertőzés – ami akár az állat életét is veszélyeztetheti – megelőzhető, illetve még korai stádiumban kimutatható és gyógyítható.

A szívférgességet egy fonálféreg-faj (Dirofilaria immitis) okozza, melynek kifejlett, néhány tized milliméter vastag példányai akár a 12-30 cm hosszúságot is elérhetik, elsősorban szúnyogok terjesztik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában