Olimpia 2020

2021.08.04. 13:23

Debreceni sportolókat kérdeztünk a japán földrengésről

A szakértő szerint a földrengés semmilyen problémát nem okozhat az olimpia kapcsán.

Buses run around the Olympic Village and venues for Tokyo Olympic Games in Chu Ward, Tokyo on July 29, 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Maeda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Fotó: AFP / Naoki Maeda

Közel hatos erősségű (5.8) földrengést regisztráltak Japánban helyi idő szerint szerda hajnalban, amelynek epicentruma Japán keleti partjaitól mintegy nyolcvan kilométerre volt, a tenger alatt. A földmozgást az olimpián részt vevő sportolók, köztük magyarok is észlelték, megkerestünk két debreceni sportolót is, ők azonban nem vettek belőle észre semmit. – Nem is észleltem, és nem is hallottam róla, őszintén, én azt sem tudtam, hogy volt földrengés – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Kácser Zita, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola akadályfutója. – Én személy szerint nem vettem észre, nem észleltem belőle semmit. Karanténban vagyunk itt kint Tokióban, hallomásból és a médiából viszont értesültem róla – ezt már Szilágyi Réka, a DSC-SI gerelyhajítója mondta el megkeresésünkre. Csipes Tamara viszont, miután megnyerte előfutamát kajak 500 méteren, az MTI munkatársának beszélt arról, hogy bár jól aludt, az éjszakája nem volt zökkenőmentes, mert a 25. emeleten laknak, és hajnalban ők is érezték a földmozgást.

Szakértői szemmel

Ez a földrengés Japánban az átlagosnál is kisebb erejű volt

– mondta el lapunknak Juhász Árpád geológus. A Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja hozzátette, hogy a Richter-skálának felső határa nincs, az eddigi legnagyobb magnitúdójú földrengés 9.6-os erősségű volt, ezt Chilében mérték 1960-ban. Az erősségnél egy-egy egység között 30-szoros különbség van energiában. – A magyar idő szerint szerda reggeli földrengés közepes erősségűnek számít,

ilyen 5-ös erősségű földmozgások egyébiránt voltak már Magyarországon is, akkor épületek rongálódtak meg, sőt, halálesetet is regisztráltak miatta

– mondta el a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja. Juhász Árpád azt is elmondta, hogy a japánok rendkívül felkészültek ezekre a helyzetekre, éppen ezért szerinte semmilyen problémát nem okoz ez az olimpia kapcsán. Tokióban megerősítették, hogy az olimpiai létesítményeket szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően építették, károkról, személyi sérülésekről nem érkeztek hírek, és a helyi figyelőszolgálat szerint szökőártól sem kell tartani.

Palánki István

Borítókép: Az olimpiai faluban semmilyen problémát nem okozhatott a szerda hajnali földrengés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!