olimpia 2020

2021.07.29. 11:48

Másfél éve várja a nagy megmérettetést Kácser Zita

Ha az adott körülményekhez képest a legjobbat hozza ki magából, akkor már elégedett lesz Kácser Zita.

20210714 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Riport Kácser Krisztina akadályfutóval.

Fotó: Napló-archív

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája, Kácser Zita 3000 méteres akadályfutásban képviseli majd Magyarországot a tokiói olimpián. A sportoló még a legelsők között, már 2019 őszén kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, azóta a felkészüléssel teltek dolgos napjai.

A futónő K. Szabó Gábor csapatához csatlakozott az év elején és velük tréningezett az elmúlt hónapokban. – Az előzőekhez képest hatalmas változás volt, hogy csoportban dolgozhattam, hiszen így minden nap tudtam kivel futni. Külön kiemelném Stiegelmayer Andrást, aki az érettségijei ellenére mindig ott volt mellettem és nagyon sokat segített a munkában. A korábbiakhoz képest jobban ráfeküdtünk az állóképességre, illetve a sebességen is igyekeztünk folyamatosan fejleszteni. Sajnos a vírushelyzet miatt nagyon sok verseny kimaradt, pedig nekem mindig is komoly részét képezték a felkészülésemnek a kisebb-nagyobb megmérettetések, de a csapatnak hála tudtunk versenyszerű edzéseket is tartani, ami valamennyire pótolta ezt a kiesést – mondta az atléta, majd hozzátette, hogy az olimpiát megelőző néhány hétben már az iram fokozása volt a feladat.

Kácser Zita elárulta, hogy bizonyos szempontból jól jött ki neki, hogy egy évvel elhalasztották az játékokat, viszont egy másik aspektusból tekintve már kevésbé. – Fizikailag jól jött, hogy több idő jutott a készülődésre, és a 2019-es évem sem úgy sikerült, hogy nagyon rá lettem volna hangolódva Tokióra, és a vírushelyzet is visszavetette a sportolókat – mondta az atléta, aki 2019 őszén már be akarta fejezni a versenyzést, de pont az utolsónak szánt futásával szerezte meg az ötkarikás kvótát. – Mentális szempontból talán jobb lett volna ha már tavaly letudom az olimpiát, mert így az eredeti tervekhez képest másfél évvel kitolódott az élsportban töltött időm, és szerettem volna már mással foglalkozni – mondta.

Fotó: Napló-archív

Mintha nyaralna

A debreceni akadályfutó sajnálja, hogy az „igazi” olimpiai élményből kimarad, hiszen teljesen zárt kapuk mögött és nagyon szigorú szabályozások mellett zajlanak a játékok. – A verseny maga kis híján olyan lesz, mintha kimennék edzeni egyet az Oláh Gábor utcai pályára, mert körülbelül annyian lesznek majd a stadionban. Egyébként pedig folyamatosan tesztelnek minket, állandó testhőmérséklet-mérés van, és az olimpiai faluba – ahova hétfőn érkezett meg – ki- és belépéskor rendszeres a személyazonossági ellenőrzés is. Amúgy a hely tetszik, langyos szél fújdogál a tengerparton, süt a nap és hömpölyög a tömeg. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha nyaralna – számolt be helyszíni élményeiről a futónő.

Csak maradjon egészséges

Kácser Zita eddigi legnagyobb versenye eddig egy Európa-bajnokság volt, ráadásul nagyon sok új körülménnyel kell szembenéznie a tokiói megmérettetésen, ezért van az atlétában egy adag drukk. – Az elsődleges, hogy egészségesen rajthoz tudjak állni, mert ha valaki pozitív tesztet produkál, akkor automatikusan kizárják. Nincs igazán idő, vagy helyezés szempontjából elvárás magammal szemben. A verseny napján az aktuális körülményekhez képest, ha a legjobbat ki tudom hozni magamból, akkor én már elégedett leszek – hangsúlyozta a debreceni sportoló, aki magyar idő szerint vasárnap hajnal 2 óra 40 perctől fut majd a tokiói Nemzeti Olimpiai Stadionban.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!