Olimpia 2020

2021.07.29. 13:24

Kapás Boglárka elsírta magát, amiért nem szerzett érmet

A debreceni születésű úszónő a riói olimpián 800 méter gyorson bronzérmes lett, Tokióban már a 200 méteres pillangón szeretett volna dobogóra állni, de ez nem sikerült.

Tokio 20210727 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 úszás előfutamok Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kapás Boglárka

Fotó: Nemzeti Sport / Tumbász Hédi

Kapás Boglárka amellett, hogy világbajnok, olimpiai bronzérmes, már a negyedik olimpiáján vesz részt, hiszen alig 15 évesen már ott volt Pekingben is.

Nemcsak azért bízhattunk és bízhatott maga Kapás Boglárka is abban, hogy a dobogón végezhet a tokiói olimpián 200 pillangón, mert ő volt a szám világbajnoka 2019-ben, hanem az idei eredmények alapján is.

A májusi Európa-bajnokságon Kapás ragyogóan úszott Budapesten, ahol 2:06,50 másodperces egyéni csúccsal lett aranyérmes. Ezzel az olimpia előtt a világ harmadik legjobb ideje szerepelt a neve mellett 2021-ben a kínai Zsang Ju-fej és az amerikai Hali Flickinger egy-egy eredménye mögött.

Kapás hetedikként-nyolcadikként eredt a többiek után – írta meg a Magyar Nemzet. Csang hatalmas tempót diktált, a világcsúcs közelében haladt 100 méternél, őt nem lehetett megverni, a második helyért, reméltük, Kapás is versenyben lehet. Jött is fel szépen, 150-nél már negyedikként fordult, de a kínai mellett a két amerikai, Regan Smith és Hali Flickinger is megelőzte, így negyedikként ért célba 2:06.53 perces idővel. Ezt először nem is akarta elhinni.

Nagyon bíztam benne, hogy az érem összejön

– nyilatkozta Kapás az M4 Sportnak a futam után. – Meglepődtem a beérkezéskor, hogy nem világít egy lámpa sem a rajtkövön, kérdeztem is magamban, ez hogy lehet? Akkor láttam, hogy a másik amerikai is előttem végzett.

A problémát az jelenthette, hogy a hármas pályán úszó Kapás nem érzékelte a döntő közben az ötös és a hatos pályán tempózó két amerikait – derül ki a Magyar Nemzet egy másik cikkéből.

– Egyáltalán nem láttam őket, csak egy kis ideig Flickingert, aki az ötösön úszott – árulta el Kapás. – Egyébként kiadtam magamból mindent. A kínai nagyon elment az elején, tegnap is erősen kezdett, nem gondoltam, hogy még azon is javít. Brutális volt, őt nem lehetett megfogni. A két amerikairól viszont azt gondoltam, meg tudom előzni őket. Lehet, hogy ha közelebb vagyok hozzájuk, és jobban érzem őket, akkor másként alakul. Hiába vagyok dühös vagy mérges, negyedik lettem, szerintem ez sem olyan rossz.

Utóbbi mondatot még egy mosoly kíséretében mondta ki, de hogy ez mennyire nem volt őszinte, az néhány pillanattal később derült ki, amikor a riporter arról az útról kérdezte, ahogyan az elmúlt években rátalált a kétszáz pillangóra.

Kapás Boglárka ekkor nem bírta visszatartani a könnyeit, kibukott belőle, hogy a negyedik helyért nem jár érem, noha ő azért dolgozott olyan sokat.

A riói olimpián még 800 gyorson volt bronzérmes, aztán amikor ebbe a számba belefáradt, váltott és sokakat meglepve került a világ élvonalába 200 pillangón is. Ennek az útnak a vágyott csúcspontja, az olimpiai érem, most elmaradt.

Óriási dolog az ötkarikás játékokon a negyedik helyen végezni, talán kis idő múlva Kapás is tud majd őszintén mosolyogni az eredménynek, de ugyanabban a helyzetben van, mint tegnap Kenderesi Tamás.

Mindketten megélték, milyen volt egyszer (Rióban) a dobogón állni, és tudják, hogy a harmadik és a negyedik hely között ugyan csak egy hajszál a különbség, mégis egy világ választja el a kettőt.

Nem tehet szemrehányást senkinek, így önmagának sem, hiszen a saját rekordjától csupán három századdal, a harmadik Flickingertől viszont majdnem egy másodperccel, egészen pontosan 88 századdal maradt el.

– Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá.

Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam

– nyilatkozta később. Sokáig nem búslakodhatott, mert a nap döntőinek zárásaként a 4×200 méteres váltóban is úszott, ahol a hetedik helyen végeztek a lányok. Késely Ajna puszit adott Kapás fejére a célba érkezése után, s ebben a jelenetben minden benne volt.

Fotó: Nemzeti Sport / Tumbász Hédi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!