Bírósági tudósítás

2024.05.07. 11:43

Gyilkosság Furtán: azért ölhették meg a férfit, mert felvette élettársa nyugdíját

Negyvenezer forintot vettek el áldozatuktól, a megszerzett pénzből italt vettek a benzinkúton. A furtai gyilkosság megdöbbentő részletei.

Hajnal László

A rendőrség rövid időn belül elfogta a furtai gyilkossággal vádolt négyfős társaságot

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Furta békés hely, ritkán történik bármilyen incidens a környéken. Csupán néha töri meg a nyugalmas mindennapokat egy-egy közlekedési szabálytalanság. Erről beszélt a Haonnak Krucsó Antal, a település polgármestere, amikor 2023 januárjában stábunk egy néhány nappal korábban elkövetett brutális furtai gyilkossággal kapcsolatban kérdezősködött a faluban.

furtai, Furta, gyilkosság, emberölés, rendőrség, dinyne, furtai gyilkosság
A furtai gyilkosság helyszíne 
Forrás: Napló-archív

Az áldozat egy 54 éves férfi volt, akiről helyszíni szemlénk során megtudtuk, mindenki ismerte a környéken, jó véleménnyel voltak róla, soha nem ártott senkinek. Ismerősei akkor azt nyilatkozták portálunknak, a furtai férfi rossz társaságba keveredett, gyilkosai pedig élettársa nyugdíját próbálták megszerezni. Elárulták, a banda tagjai sok gondot okoztak a faluban, vezetőjük, az alkata miatt Dinnye becenévre hallgató férfi pedig különösen erőszakos ember hírében állt.

A rendőrség rövid időn belül kézre kerítette a négy feltételezett elkövetőt, majd az ügyészség 2024 januárjában vádat emelt ellenük. Mint kiderül, valóban a mindössze 38 ezer forintos összegért kellett meghalnia a férfinak, azonban az eset kacifántosabb volt egy egyszerű rablásnál.

A furtai gyilkosság napja

A vádirat alapján ugyanis a későbbi gyilkosság áldozatának élettársa 2022 szeptemberétől tartós kórházi ellátásra szorult, az asszony gondozására az 54 éves férfit jelölték ki, így ő jogosulttá vált arra, hogy a nő nyugdíját felvegye. Az asszony fia – a négyfős társaság egyik tagja – nem értett egyet a döntéssel, úgy érezte, anyja élettársa jogosulatlanul veszi fel a nyugdíjat, melyet nem is a nő eltartására fordít. Egyik este együtt italozott társaival, majd kitervelték, hogy megszerzik a pénzt a férfitól, akár erőszakkal is. A kora esti órákban ellátogattak a kérdéses házhoz, kihívták az asszony élettársát a kapuhoz, ahol kérdőre vonták az a felvett pénzzel kapcsolatban. A férfi ott akarta hagyni őket, és elindult a ház felé, ekkor mind a négyen rátámadtak, ököllel ütötték és rugdosták a magatehetetlen embert.

Miután elveszítette az eszméletét, bementek a házba, hogy megkeressék a pénzt. A társaság egyik női tagja végül egy farmernadrágban akadt áldozatuk pénztárcájára, melyben benne volt a nyugdíj. Magukhoz vették az összeget, majd hívtak egy taxit, és egy berettyóújfalui benzinkúthoz mentek, ahol alkoholra költötték a pénzt, majd Furtára visszatérve folytatták az ivást.

Az összevert férfi a súlyos bántalmazások következtében még aznap éjjel belehalt sérüléseibe, háza folyosóján találtak rá a holttestére.

Bíróság előtt kellett felelniük a feltételezett elkövetőknek

Az ügyben május 7-én, kedden tartott előkészítő ülést a Debreceni Törvényszék, ahol az őrizetben lévő vádlottakat egyenként hallgatta meg a bíróság. Az ülésen az ügyész ismertette, az elsőrendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolják. Mint mondta, a vádiratot alátámasztják a rendőrségi jelentések, a helyszíni szemléről készített fényképek, tanúvallomások, a nyomozás során beszerzett híváslista és cellainformációs adatok, a poligráfos vizsgálatról készült szakértői vélemények, valamint a berettyóújfalui benzinkút biztonsági kamerájának felvétele.

Az ügyész kérvényezte, amennyiben a férfi beismeri a bűnösségét, úgy életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélje, melyből feltételesen 30 év múlva bocsátható szabadon.

Az elsőrendű vádlott is jelen volt az ülésen, rendőri kíséretben érkezett a tárgyalóterembe a Debreceni Büntetés-végrehajtási Intézetből. Mint elhangzott, a 49 éves férfi korábban gyógyszeres befolyásoltságra hivatkozott, azonban közölte, kihallgatható állapotban van. Bírói kérdésre úgy felelt, nem ismeri el a vádirattal egyezően a bűncselekményt, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az ügyész jelezte, a vádirat keletkezése óta az egyik, a vádlott ellen folyamatban lévő eljárásban nem jogerős végzés született, egy másik ügyben pedig vádat emeltek ellene.

Az ülés későbbi szakaszában az ügyész ismertette a mértékes indítványt a másik három vádlott vonatkozásában is. Így beismerés esetén a másodrendűnek 18 és fél, a harmadrendűnek 18, míg a negyedrendű vádlottnak 20 év szabadságvesztést indítványozott, feltételesen azonban egyikük sem bocsátható szabadlábra. A két férfi és a nő azonban tagadta az ellene felhozott vádakat, így az ő esetükben is tárgyalást tartanak, várhatóan június második felében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában