Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.08. 13:41

Sorompó a piros ház udvara előtt

<p>Nyíregyháza - Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk: Nyíregyháza közgyűlése az elmúlt testületi ülésen módosította a parkolóhelyek létesítéséről, illetve a fizető parkolók üzemeltetéséről szóló rendeletét.</p>

Több olvasónk is arról érdeklődött, hogy a módosítások hogyan változtatják meg az eddigi rendszert – válaszokat Szikszay Zoltántól, a Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Kft. parkolási üzletág vezetőjétől kaptunk.

 – Az egyik módosítás a Búza téri – Piaccsarnokkal szemben lévő – nagy parkoló üzemeltetési idejét érinti. A testület úgy döntött, hogy ebben a parkolóban csak szerdánként 8–17 óra között, illetve szombatonként 8–14 óra között kell fizetni, a hét többi napján díjmentesen lehet használni. A rendelet új területek bevonásáról is rendelkezik – ezeket az alábbi táblázat közli.

– Ezek az utcák a fizetőzónák peremterületein helyezkedtek el, és rendkívül terheltté váltak a fizetni nem akaró autósok miatt, sok helyen lehetetlenné téve a közlekedést és parkolást, ezért volt szükség az átsorolásukra. Egy másik lényeges pont az ún. piros ház udvara, mely a Korzó üzletház megnyitása után túlterheltté vált, az ott lakók kérésére a parkolót sorompóval zárják le, s csak az ott élők, illetve az ott lévő intézmények használhatják, bérletvásárláshoz kötött belépő kártyával.

A közgyűlésen elhangzott, hogy jobban fel kellene hívni az autósok figyelmét a Korzó üzletház alatti parkolási lehetőségre, hiszen a parkolóház egyelőre kihasználatlan, s így nem oldja meg a város parkolási gondjait. Az is kiderült, hogy az üzletház tulajdonosával a parkolási üzletág szakemberei tárgyalásokat folytatnak: amennyiben sikerül minden kérdéseben megegyezni, a parkolóház üzemeltetését a város venné át. Szikszay Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: zajlanak a tárgyalások, ám ez ügyben még minden nagyon képlékeny.

A rendelet elfogadása nyomán a kiemelt zónába került a Szabadság tér keleti oldala.

Az I. zónába került:
A Bocskai utca (Kossuth tér–Nagykörút között)
Selyem utca teljes szakasza (korábban II. zóna)
Tavasz utca (korábban II. zóna)
Univerzum mögötti terület (korábban II. zóna)
Körte utca (korábban II. zóna)
Nyár utca (korábban II. zóna)
Epreskert utca
Nyírfa utca
Dózsa György utca
Kossuth utca (Sarkantyú utcáig)

Az II. zónába került:
Bujtos utcai zúzottköves parkoló (korábban III. övezet)
Bujtos utca (Hunyadi utcától a Géza utcáig (korábban III. övezet)

A III. zónába került:
Rákóczi utca 23–25. belső parkoló

Parkolás, ejj, parkolás! - olvasónk felvételei Nyíregyházáról
Egyik nyíregyházi olvasónk megosztotta velünk levelét, melyet a Közterület Felügyeletnek címezett.

Parkolás Nyíregyháza új belvárosában
Nyíregyháza belvárosának rekonstrukciója után bizony újra "meg kell tanulni", hol és hogyan parkolhatunk a belvárosban.  

Olvasóink írták: Parkolás a nyíregyházi kórház körül
Nem az a megoldás, hogy büntetnek, bár igaz, így jó bevételhez jutnak. A Véradóállomással szemben évek óta ott van a gazfelverte üres telek (grund), oda elképzelni sem tudnék mást, mint egy parkolót, avagy parkolóházat.

- Száraz Ancsa -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!