Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.27. 14:50

Jogászszemmel: Érvénytelen szerződés

<p>Nyíregyháza - Amennyiben úgy véli, valóban „megfogalmazási” hiba annak az akadálya, hogy tulajdonjogot szerezzen az ingatlanban, úgy határidőhöz és feltételekhez kötötten több igényérvényesítési lehetősége is fennállhat.</p>

Korábban férjem volt házastársával megállapodást kötöttem, melyben rögzítettük, hogy a közös lakásukon fennálló 1/2-ed tulajdoni arányát a tartozások fejében megszerzem. Bár minden szerződéses kötelezettségemnek maradéktalanul eleget tettem, mégis arról tájékoztattak, hogy a tulajdonjogomat ennek ellenére nem jegyzik be, mivel az ügyvéd helytelenül fogalmazta meg a megállapodást. Mit tehetek? – kérdezte olvasónk.

Ahhoz, hogy a teljes jogviszonyt meg lehessen ítélni, szükség van a levelében említett megállapodás, valamint valamennyi, az ügy szempontjából jelentős irat áttanulmányozására. Előfordulhat az is, hogy a szerződés értelmében csupán használati jogot szerzett az ingatlanon, így valóban nem kerülhet bejegyzésre a tulajdonjoga.

Amennyiben úgy véli, valóban „megfogalmazási” hiba annak az akadálya, hogy tulajdonjogot szerezzen az ingatlanban, úgy határidőhöz és feltételekhez kötötten több igényérvényesítési lehetősége is fennállhat. A szerződés megtámadható például feltűnő értékaránytalanság, tévedés, megtévesztés, vagy a szerződésben részt vevő felek közös téves feltevése alapján, ami a szerződés érvénytelenségét jelenti.

Próbáljon kapcsolatba lépni, egyeztetni a férjének volt házastársával is, hogy őt milyen szándék vezérelte a szerződés megkötése során, és milyen lépéseket lehet tenni a megállapodás teljesítése, egy hosszadalmasnak ígérkező jogi eljárás elkerülése céljából.

Dr. Vojsánszki Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!