Sport

2016.05.25. 19:36

Öttusa-vb - Mindhárom magyar induló döntős a nőknél

Budapest/Moszkva - Mindhárom magyar induló - Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara - bejutott a pénteki döntőbe az öttusázók moszkvai világbajnokságának női versenyében.

Budapest/Moszkva - Mindhárom magyar induló - Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara - bejutott a pénteki döntőbe az öttusázók moszkvai világbajnokságának női versenyében.

A szerdai selejtezőben három 25 fős csoportban zajlottak a küzdelmek. Mindegyikből az első nyolc hely ért közvetlenül finálét, további tizenketten pedig pontszámuk alapján léptek tovább.

Az A csoportban szereplő Alekszejev, aki - a nemzetközi szövetség honlapja szerint - a 11. helyen végzett minimális ponthátránnyal az előtte állókkal szemben. Vívásban 13 győzelmet aratott és 11 ellenfelétől kapott ki, ezzel kilencedikként fejezte be ezt a számot. A 200 métert 2:18.55 perc alatt úszta le, ami csoportjában a 11. legjobb eredmény volt. A lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futás végén tizenegyedikként ért célba. A kombinált számot 12:35.08 perc alatt teljesítette, mezőnyharmadában a kilencedik legjobb eredményt elérve. Utóbb kiderült, hogy 1048 pontos összeredményével bejutott a döntőbe.

Közvetlenül sikerült ugyanez a másik két magyar indulónak, akiket egyformán a B csoportba soroltak. A már olimpiai kvótával rendelkező Kovács jól vívott, 14 győzelme mellé 10 vereség csúszott be. Az úszás előtt a nyolcadik helyen állt, de 2:11.54 perces 200 méterével - amely a második legjobb eredmény volt - előrelépett a harmadik helyre. A kombinált szám végén 12:53.05 perc elteltével futott a célba, mégpedig negyedikként. Ebben a részversenyben csak 13. volt, de jó vívásának és úszásának köszönhetően eleve kedvező helyzetből rajtolt.

Földházinak viszont meg kellett küzdenie azért, hogy helyezéssel jusson a döntőbe. Gyengén kezdte versenynapját, csupán hét ellenfelét tudta megszúrni, miközben 17-től vereséget szenvedett a páston, emiatt a 22. helyről kezdte meg a felzárkózást. Az úszása neki sikerült a legjobban, 2:11.05-tel csapott a célba, ennek eredményeként pedig a második szám után már a 17. volt. Innen futott fel a nyolcadik pozícióba a harmadik legjobb teljesítménnyel, 12:07.00 perces eredménnyel.

A moszkvai vb-n a női verseny döntőjének első három helye - csakúgy, mint a férfiaké - olimpiai kvótát ér. Ezen túl a megszerzett pontok még beleszámítanak a június 1-jével záruló világranglistába, amelyről legalább hat-hat versenyző kerül majd az ötkarikás mezőnybe.

A világbajnokság csütörtökön a férfi verseny selejtezőjével folytatódik.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!