Sport

2014.02.07. 07:36

Bocskai 58: A második napon elvéreztünk

Debrecen - Kalucza Norbert mindenképpen meglepő 3-0-s veresége még a szövetség elnökénél is kiverte a biztosítékot a mérkőzés levezetését illetően - ám ez nem változtat a tényen, hogy ellenfele jutott a négy közé.

Debrecen - Kalucza Norbert mindenképpen meglepő 3-0-s veresége még a szövetség elnökénél is kiverte a biztosítékot a mérkőzés levezetését illetően - ám ez nem változtat a tényen, hogy ellenfele jutott a négy közé. Nagy Bence nagyon szépen helytállt esélyesebb orosz riválisa ellen, ám szintén vereséget szenvedett, míg Deél Szabolcs brutális csatában, szoros meccsen 2-1-re kapott ki a pontozóknál a kőkemény szlovák sráctól. Köszi a nagy szívet, fiúk, de ezek szerint ennél is több kell legközelebb!

Az 58. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny csütörtöki eredményei (a DVSC szempontjából)

56 kg: Kalucza Norbert (DVSC) - Matti Koota (finn) 0-3

81 kg: Nagy Bence (DVSC) - Rasul Gadhzimagomedov (orosz) 0-3

91 kg: Deél Szabolcs (DVSC) - Erik Tlkanec (szlovák) 1-2


A mai meccsek éremért zajlottak, vagyis aki nyert, az már a 4 között találta magát, s biztosan érmet kapott. Mint a fentiekből is látszik, sajnos nem jutott túl egyik DVSC-s bunyósunk sem ezen az akadályon. Az alábbiakban röviden tudósítjuk a meccseket:

Kalucza Norbert egy verekedős, erős finn sráccal került szembe, aki előző nap véresre fejelte ellenfelét, de továbbjutott. Norbi meggyőzően bunyózva került szintén a 8 közé, ám itt a finn ellen kicsit visszafogottan kezdett.

Nem kímélték egymást a bokszolók, s Kalucza egyre agilisabbá vált. Az első menet mégis kétesélyesnek tűnt, vártuk a folytatásban merre mozdul el a mérleg nyelve. A második menet alatt egyre inkább támadólag lépett fel Kalucza, ám Koota is rendesen odatette magát, ám azt nem nagyon értettük, hogy miért állította meg többször is a mérkőzésvezető Norbit, amikor komolyan nekirontott ellenfelének, hiszen megannyi lehetőségtől fosztotta meg, hogy értékelhetőt üssön. Az ok többnyire az volt, hogy nagyon lehajtja a fejét, ám ez a mi szemszögünkből úgy nézett ki, hogy a finn húzta le Norbi fejét több esetben is. Az volt a hab a tortán, amikor meg is intette a mérkőzésvezető Kaluczát ezért, vagyis konkrétan belenyúlt a meccsbe, hiszen ennek a menetnek viszlátot inthettünk így, az első meg ugye nem lehetett tudni, hogy ki felé hajlott.

A harmadik felvonásban már Kalucza dominált egyértelműen, s bár nem lehet azt mondani, hogy letolta volna ellenfelét a ringből, de - talán hazahúz a szívünk? - mi simán neki adtuk ezt a menetet. A vége az lett, hogy egyhangú pontozással az egyébként kemény harcos finnt hozták ki nyertesként.

Nem úgy kell nyerni, hogy itthon van a meccs, azzal magunkat csapnánk be - ezt rögtön az elején jelentsük ki. Ám mégis, az, hogy egy debreceni rendezvényen ilyen "érdekesen" dirigáljon le a mérkőzésvezető egy meccset egy debreceninek, módfelett furcsa. A tudósító úgy látta, hogy a finn és Norbi között nem volt nagy különbség, tehát a 0-3 maga elég mellbevágó (2-1 vagy 1-2 már barátibb volna). Mindenesetre ez maradt a döntés, Kalucza Norbi meg lemaradt az éremről, ami talán nem lett volna rossz helyen az ő nyakában sem...

"Erősebb volt a finn, mint szerdai ellenfelem. Ám nem éreztem azt, hogy jobb lenne nálam. Csináltam a dolgom, de nem tudom mi volt a hiba, hogy nem sikerült nyernem" - mondta Norbi a meccs után.

Nagy Bence és Deél Szabolcs meccse kis különbséggel, de majdnem egyszerre zajlott az "A" és a "B" ringben később. Először Bence fejezte be, így kezdjük vele.

Az orosz vetélytársa nem rontott Bencének, de igyekezett megragadni a meccs irányítását. A felnőtteknél újonc Nagy Bence azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és keményen odaállt az orosz elé, s szépen, bátran bunyózott, ami miatt igen jó, s kiegyenlített első menetet vívott vele, váltott találatokkal.

A folytatásban sem adta meg magát Bence, odapakolt rendesen rutinosabb vetélytársának, taktikusan védekezett, vagyis kimondottan jó debütálása volt ez a nemzetközi porondon (már ami a felnőttek mezőnyét illeti). Végül pontozással ellenfele nyert, ám ezt nyugodtan veheti Bence kiindulási pontnak a későbbi komoly meccseit illetően. Szép volt, Bence!

Deél Szabolcs találkozója a szlovák Tlkanec ellen előzetesen is csemegének ígérkezett, hiszen vívtak már meg egymással, s akkor a szlovák nyert - aki ráadásul vert már meg más magasan jegyzett bunyóst is, így illett tisztelni (ám tartani tőle nem kellett).

A nap mérkőzése kerekedett ki kettejük csatájából. Az első menetben Tlkanec tűnt jobbnak (kívülről), mert aktívabb volt, s többször talált tisztán, ám akárcsak korábban Kalucza, Deél Szabi is nagyon belelendült idővel. Az adok-kapokból mindketten kivették a részüket, amit beszedtek, azt zsebre tették egy az egyben, de amit adtak, azt meg a másik tehette el "emlékbe". Nyilván védekezés is volt, de bizony igen sok találat is elcsattant. Deél Szabi a második menettől azonban sajnos azzal is meg kellett küzdjön, hogy felrepedt az arcbőre, így többször is megállították a meccset, hogy az orvos időlegesen elállítsa a vérzést. Félő volt, hogy netán ez vethet véget a találkozónak, ami módfelett mérgesítő lett volna, de szerencsére nem így történt.

Sőt, Szabolcs a második menet hajrájában remek sorozásával, ellenfelén puffanó hatalmas ütéseivel igen nehéz helyzetbe hozta Tlkanecet, aki megingott és remek kondijának, és ütésbírásának köszönhette csak, hogy nem kellett számolni rá - na, meg a gongszó is a szlováknak jött jókor. Ki tudja mi van, ha még megy fél percig ez a menet, de ezt már sose tudjuk meg.

A harmadik menetben is küszködött Deél a vérzéssel, na meg kőkemény ellenfelével, de amikor úgy tűnt, hogy átveszi az irányítást a szlovák ismét, Szabolcs is újítani tudott, így váltakozó küzdelmet és hatalmas csatát láthatott az első naphoz képest jóval népesebb nézősereg.

A két bunyós is elismerte a másik akaraterejét, kitartását, midőn a végén egymást megölelték, aztán vártuk, mit láttak a pontozók. Ők azt látták, hogy Tlkanec 2-1-re jobb volt. Mi meg bosszankodhattunk, mert bizony itt is elképzeltük volna a fordított ítéletet - ám nem mi ülünk a döntnökök székében. Deél Szabolcs nagy meccsen kapott ki a pontozók szerint, a dicséret viszont jár neki - bár nyilván jobb lenne, ha az elődöntőre készülhetne most.

Ezzel viszont sajnos véget ért a 2014-es Bocskai-emlékverseny a DVSC-sek számára, hisz öt nevezett bunyósunkból nem maradt senki a pénteki és szombati csatározásokra.

Helyezések:

A legjobb 8 közé jutott: Kalucza Norbert (56 kg), Nagy Bence (81 kg), Deél Szabolcs (91 kg), s a 16 között vérzett el: Takács József (64 kg) és Nagy Péter (81 kg).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!