Suba Nikolett

2019.11.20. 20:41

Csak mert az idő szalad, nekünk nem kell!

Néha időt kell szánni magunkra és a pihenésre, hisz ez sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

DSzC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázuma

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ahogy minden élőlénynek, úgy nekünk, embereknek is fontos az alvás. Mivel az emberi test nagyon összetett rendszer, nap mint nap rengeteg izomcsoportunk és sejtünk dolgozik azért, hogy elérjük a nap folyamán a maximumot, és megfeleljünk a feladatoknak, melyek aznap várnak ránk. Nemcsak fizikailag érezzük ezt, de szellemileg és lelkileg is, és ha fáradtak, kialvatlanok vagyunk, nehezebb teljesíteni iskolában, munkahelyen egyaránt.

Az alváshiány nem csak a felnőttek gondja, sajnos a mi korosztályunk sem kivétel. Napi 8-10 órát töltünk az iskolában kora reggeltől néha késő délutánig: van, aki délutáni fakultációkon vesz részt, és vannak sokan, akik sportolni járnak. Nem csoda tehát, ha napközben elfogy az energiánk. Ilyenkor előfordul, hogy egy-egy tanórán hosszas ásítozás után már jól esne egy kis alvás. A kötelező elfoglaltságok néha a barátainkkal töltött időt is csökkentik, pedig feltöltődni nekünk is kell. A közösségi életet nem mindenki szeretné online térben élvezni, szükségünk van arra, hogy együtt legyünk, együtt szórakozzunk a barátokkal. Nehéz úgy alakítani időbeosztásunkat, hogy mindenhol helytálljunk, és még a következő napi tanórákra is felkészülten menjünk be.

Kevesen tudják, de az alváshiány nagyon sok problémát okozhat, még akkor is, ha csak egy nap kevesebbet tudunk aludni, és már ekkor tapasztalhatjuk az általános tüneteket: fáradékonyság, tompuló koncentráció, fejfájás. Ezek nélkül is nehéz néha túlélni egy napot, főleg, ha sok dolga van az embernek, és ha ekkor valami nem úgy alakul, hamar kiborulhatunk, kiállhatatlanok leszünk. Hosszú távon még komolyabb veszéllyel jár az alváshiány: okozhat szívproblémákat, magas vérnyomást, de elhízást, cukorbetegséget is. Sajnos felgyorsult világban élünk, ami sokkal több energiát vesz el tőlünk, mint szüleink, nagyszüleink korában. Rengeteg stressz ér minket nap mint nap, határidők vannak, és diákként, felnőttként egyaránt bizonyítanunk kell. Sok feszültség nehezedik ránk, és a folyamatos terhelés nagyon megviseli az embereket. Ezért jó egy zsúfolt nap végén pihenni, aludni, mert ekkor regenerálódik testünk, és ez olyan, mintha a telefonunkkal együtt minket is feltettek volna töltőre. Az emberi agy ekkor dolgozza fel az aznap történteket, és nyugalmi állapotunknak hála, a testünk teljesen fel tud készülni a következő napi megpróbáltatásokra, és pótolni tudja az elfogyott energiát.

Azt tapasztaljuk, hogy ha valamire időt szánunk, az legtöbbször az alvásidő rovására történik. Pedig az alvás egy igen különleges állapot, olyan, mintha megszűnne körülöttünk minden és egy teljesen más világba csöppennénk. A nap végén mindenki megérdemli a pihentető alvást, amikor teljes az üresség körülöttünk.

A cikk forrásai:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!