EU-csúcs

2024.06.18. 06:28

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

„Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és küzdeni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokratákkal” – írta közösségi oldalán hétfő éjjel a miniszterelnök.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. június 17-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Éjszakába nyúlóan egyeztettek arról Brüsszelben a tagállamok vezetői egy informális csúcs keretében, hogy kik vezessék a legfontosabb uniós intézményeket, azaz az Európai Tanácsot, az Európai Bizottságot, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről is döntöttek volna a tervek szerint.

Orbán Viktor hétfőn, késő éjjel a Facebook-posztjában azt írta:

Az európai választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek. A Néppárt viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit.

„Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére és fittyet hánynak az európai emberek akaratára. Ne legyünk naivak: tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz–ukrán háborúba” – tette hozzá.

A kormányfő úgy folytatta:

Mi ebbe nem nyugszunk bele! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és küzdeni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokratákkal.

Szinte egész Európa Brüsszelre figyelt, ahol első alkalommal ültek össze a június 9-i európai parlamenti választások óta a tagállamok vezetői – számol be róla a Magyar Nemzet

Kedd hajnalban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben arról beszélt, nem születetett politikai megállapodás arról, kik kapják meg a három tisztséget. Újságíróknak nyilatkozva közölte: noha megállapodás nem született az uniós csúcsvezetők személyéről, a soron kívüli munkavacsora jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának előkészítésére.

Az informális találkozó célja nem az, hogy döntés szülessen a vezető pozíciókról, hanem az, hogy „mélyreható eszmecserét” folytasson a jelöltekről − mondta.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a következő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek, ugyanis a június 27–28-i EU-csúcson szükséges döntést hozni az uniós csúcsvezetők személyéről és előrehaladást kell elérni az Európai Unió stratégiai menetrendjéről, arról, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a 2024–2029-es időszakban.

Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Emmanuel Macron francia elnök távozásakor azt nyilatkozta, hogy az uniós vezetői pozíciókról szóló döntésnek „még érnie kell”. Hozzátette, hogy bár nem akar túlzottan optimista lenni, úgy véli, közel van a megállapodás.

Hangsúlyozta azonban, hogy a végleges megállapodásra nem biztos, hogy a június 30-án és július 7-én tartandó francia választások előtt sor kerül. Az uniós parlament Renew frakciójának jövőbeli kilátásairól Macron kiemelte, hogy „a dolgok rendben vannak”, utalva arra, hogy jó esélyei vannak Kaja Kallas észt miniszterelnöknek − akinek pártja e frakció tagja −, hogy őt válasszák kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselőnek.

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő elmondta, hogy Brüsszelben kétoldalú egyeztetést folytatott a magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés, és hozzátette, hogy „óvatosan optimista” azzal kapcsolatban, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök közölte az újságírókkal, hogy nem folytattak hivatalos megbeszélést arról, hogy a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács következő elnöke mennyi ideig töltse be a hivatalát. Diplomáciai források szerint az Európai Néppártnak (EPP) − az uniós parlament legnagyobb frakciójának − az a célja, hogy az Európai Tanács ötéves elnöki mandátumát osszák fel két 2,5 éves szakaszra, és az egyik felét egy néppárti jelölt kapja.

A portugál kormányfő megerősítette, hogy nem született döntés a bizottsági elnök pozícióját illetően, de továbbra is optimista, hogy elődjét, António Costa volt miniszterelnököt választják a tisztség betöltésére. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerint az Európai Néppárt ereje nőtt a 2019-es választások óta.

A legutóbbi helyzethez képest, a csúcspozíciók elosztásának mérlegelésekor most figyelembe kell venni az EPP erejét − hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság elnökéről szóló végleges javaslatot Charles Michel az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselőnek a szavazata kell a jelölt megválasztásához. Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.

Hosszú nap Brüsszelben - írta legfrissebb bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában