Közel–keleti konfliktus

2024.06.23. 08:46

„Korlátlan háborúval” fenyegette meg Izraelt a Hezbollah vezetője (videó)

Az izraeli–palesztin háború 261. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője

Fotó: AFP

Egy sebesült palesztint kötöztek autójuk motorháztetőjére izraeli katonák

Gépjárművük motorháztetőjére kötözött, sebesült palesztin férfival száguldoztak izraeli katonák a ciszjordániai Dzsenínben egy razzia során, az incidens megtörténtét - amelyről az interneten videofelvételek is megjelentek - az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap elismerte, és vizsgálatot ígért az ügyben.

A tájékoztatás szerint a katonák szombaton terrorellenes hadműveletet hajtottak végre a város környékén, és eközben lőni kezdtek rájuk. Viszonozták a tüzet, és az egyik támadót – aki a tűzpárbajban megsebesült – elfogták, és rákötözték gépjárművük motorháztetőjére.

A felháborodást keltő képsorokon az is látható, amint a katonai terepjáró elszáguld két mentőautó mellet.

A közösségi médiában több reagáló azzal vádolta az izraeli katonákat, hogy foglyukat „élő pajzsnak” használták.

A hadsereg elismerte, hogy a katonák a gyanúsítottat a motorháztetőre kötözték, és hogy ezzel „megsértették a műveletekre vonatkozó szolgálati szabályzatot”.

A palesztin férfit végül a hadsereg közlése szerint a palesztin Vörös Félhold mentőszervezet egyik kórházába vitték.

Az IDF rendszeresen tart razziákat Dzsenínben és környékén, amelyet a palesztin fegyveres ellenállás egyik ciszjordániai fészkének tart.

Járőröző izraeli katonák Dzsenínben 2024 júniusában
Fotó: Zain Jaafar / Forrás: AFP

A Gázai övezeti háború októberi kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának adatai szerint Ciszjordániában több mint 530 palesztint öltek meg az IDF akcióiban.

A gázai harcok kezdete óta nőtt Ciszjordániában a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményeinek száma is.

„Korlátlan háborúval” fenyegette meg Izraelt a Hezbollah vezetője 

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője videót tett közzé az X-en, amelyben „korlátlan háborúval” fenyegeti Izraelt – mutatott rá a Visegrád 24 Hírügynökség. A csatorna angol nyelvvel feliratozva publikálta a vészjósló hangulatú felvételt.  

A Hezbollah képeket is közzétett a Ben Gurion repülőtérről, a haifai nitráterőművekről és a dimonai atomreaktorról,

amelyeken egy célkereszt látható, azaz a síita politikai és félkatonai szervezet egyértelmű célpontokat jelölt ki egy lehetséges támadás esetén – írja a Mandiner.

Izraelben tömegtüntetéseken követeltek túszalkut és kormányváltást szombaton este

Tel-Avivban az október 7-i Hamász terrortámadás óta a legnagyobb tüntetésen, – melyen a szervezők becslése szerint százötvenezren voltak, –beszédet mondott Juvál Diszkin, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat volt főnöke és David Grossman, Izrael legismertebb kortárs írója.

A Sin Betet 2005 és 2011 között vezető Diszkin Benjamin Netanjahut többször is Izrael történelme legrosszabb, bukott miniszterelnökének nevezte, és a választások lehető legkorábbi kiírását követelte.

Sok hétig elutasítottam a kérést, hogy csatlakozzak a tiltakozásokhoz. Valami mélyen bennem azt súgta, hogy még nem jött el az ideje, hogy talán nem helyes kormányt váltani egy háború alatt, és az egység volt a legfontosabb

– mondta Diszkin.

De mindennap megdöbbent a kormány hasznavehetetlensége, a háború sikertelen irányítása, a teljes győzelem hazugsága, a felelősség teljes kijátszása, a stratégiai kapcsolataink tönkretétele az Egyesült Államokkal, és talán mindenekelőtt az, hogy elmulasztottunk minden lehetőséget, hogy visszahozzuk elrabolt testvéreinket, akik továbbra is a Hamász fogságában sínylődnek Gázában

– hangsúlyozta Diszkin.

Thousands of Israelis take to streets to demand hostage swap deal, dismissal of Netanyahu gov't
A szervezők becslése szerint százötvenezren voltak a szombat esti tömegtüntetésen
Fotó: Anadolu via AFP

Grossman, Izrael legrangosabb Izrael-díjának, és számos nemzetközi elismerésnek birtokosa felszólította az izraelieket, hogy tüntetésekkel töltsék meg az utcákat és harcoljanak hazájukért.

„Van kiért és van miért harcolni. Ilyen ajándékot az élettől soha többé nem kapunk. Itt az ideje, hogy felkeljünk, éljünk, leszünk, vagy nem leszünk népként, emberként élni, vagy nem lenni. Minden egy hajszálon múlik” – olvasta Izrael sorsáért, a nemzethalál lehetősége miatt aggódó sorait a Hamász elleni háború kétszázhatvanadik napján, amikor egyre jobban fenyeget a háború Észak-Izraelben is. A tüntetésen ezrek ünnepelték az egyik fogságba hurcolt túsz, Naama Levy huszadik születésnapját.

A nagygyűlés befejeztével több tüntető gumiabroncsokat égetve elzárta az utat. Lovas rendőrökkel oszlatták őket, a videók tanúsága szerint a rendőrök a tömegbe lovagoltak, és fellökték a demonstrálókat, a tüntetők pedig megpróbálták megvédeni a földre kerülteket, köztük az egyik tévécsatornának az eseményről beszámoló riporternőjét. A rendőrség szóvivője később elnézést kért.

A rendőrök megtisztították az utat és letartóztattak három tiltakozót.

Izraelben már hónapok óta minden szombat este utcára vonulnak a tüntetők a kormány ellen, amely szerintük sikertelenül vezeti a háborút, és nem tesz eleget a túszalkuért. A harcok tavaly október 7-én kezdődtek, amikor a Hamász terrorszervezet fegyveresek ezreivel betört a Gázai övezet környékének izraeli településeire, ahol megöltek 1200 és túszul ejtettek 251 embert, akik közül 120-an jelenleg is a Gázai övezetben vannak.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában