II. Erzsébet halála

2022.09.09. 08:07

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról televíziós beszédében III. Károly – frissül

A királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra. II. Erzsébet halála után a temetést várhatóan 10-11 napon belül a Westminster-apátságban tartják, a pontos dátumot a Buckingham-palota fogja kijelölni.

Részvétnyilvánító könyvet ír alá egy nő II. Erzsébet királynő halála alkalmából, 2022. szeptember 9-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Mike Clare

Cikkünk frissül!

Megemlékezett édesanyjáról, és nemzeteinek szolgálatára vállalt kötelezettséget III. Károly király

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében III. Károly brit uralkodó. A király, aki uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez, közölte: élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogy ezt édesanyja tette.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amelyet eddig ő viselt.

Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején.

Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg - tette hozzá tízperces televíziós beszédében a 73 esztendős brit uralkodó.

II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A király - még walesi hercegként és trónörökösként - a királynő életének utolsó óráit Balmoralban töltötte, édesanyja betegágyánál.

Pénteken feleségével, Kamilla hercegnővel a Balmoral közelében lévő Aberdeen repülőteréről a brit főváros északnyugati negyedében működő Northolt légitámaszpontra utazott, innen a hivatalos uralkodói autóval, a különleges kialakítású, korábban II. Erzsébet királynő által is használt bordó Bentley-vel hajtatott a Buckingham-palotához, ahol több tízezren várták.

A palota előtt kiszállt a gépkocsiból és üdvözölte a tömeget, sokakkal kezet fogott és röviden szóba is elegyedett az összegyűltekkel.

A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót, és többször is felhangzott a brit nemzeti himnusz, immár az Isten óvja a királyt - God Save the King - versorral.

A király és Liz Truss miniszterelnök - akit II. Erzsébet királynő alig két nappal halála előtt nevezett ki kormányfővé - pénteken, a Buckingham-palotában megtartotta első audienciáját.

II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
III. Károly brit királynak az alattvalóhoz intézett televíziós üzenetét nézik egy londoni kocsma vendégei 2022. szeptember 9-én. 
Fotós: Yuki Iwamura / Forrás: MTI/FR171758 AP

III. Károly péntek este közvetített televíziós beszédében felidézte a néhai édesanyja által 1947-ben, 21 évesen, a dél-afrikai Fokvárosban még hercegnőként tett fogadalmat, amelyben Erzsébet megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

A király kijelentette: ő is ünnepélyesen megfogadja az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeinek, hogy hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja őket szolgálni élete hátralévő részében.

Egy mondat erejéig kitért másodszülött fiára, Harry hercegre is, aki több mint két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel Kaliforniába költözött.

Harry és a királyi család többi magas rangú tagja között azóta is feszült a viszony.

III. Károly király azonban péntek esti televíziós beszédében kijelentette: szeretne kifejezést adni "az életüket külföldön folytató" Harry és Meghan iránt érzett szeretetének.

Több spanyol tartományban rendeltek el hivatalos gyászt

Több spanyol tartományban is hivatalos gyászt rendeltek el II. Erzsébet brit királynő halála miatt pénteken.

A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm régióban három napig tart a gyászidőszak, amellyel a csütörtökön elhunyt brit uralkodó emlékének adóznak.

A döntés nyomán a tartományi középületek lobogóit félárbócra eresztették, emellett Madrid két emblematikus épületét, a regionális kormány székházát és a városházát is a brit nemzeti színekkel világítják ki péntek este.

Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök Twitter-oldalán a XX. század ikonikus asszonyának, a folytonosság, a stabilitás és a népek közössége szimbólumának nevezte II. Erzsébetet.

"Uralkodását, életét a brit népnek, a demokratikus értékek védelmének és a békés világstabilitás megteremtésének szentelte, kitörölhetetlen nyomot hagyva a történelemben" - méltatta a néhai uralkodót Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartományának elnöke.

A dél-spanyolországi régióban, ahol nagyszámú brit közösség él, egynapos gyászt hirdetett a helyi kormány. Madridhoz hasonlóan az andalúz középületeken is félárbócra vonták a zászlókat.

Több spanyol városban megemlékeztek II. Erzsébetről pénteken. A kelet-spanyolországi San Fulgencio településen például - ahol több brit állampolgárságú lakos él, mint spanyol - egyperces néma főhajtással adóztak az elhunyt uralkodó emlékének.

A madridi brit nagykövetségen, valamint a Spanyolországban található hét brit konzulátuson részvétkönyvet nyitottak azok számára, akik szeretnék leróni kegyeletüket a következő napokban.

Többezres tömeg fogadta Londonban Károlyt

Megérkezett péntek délután londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába III. Károly király, aki előző este elhunyt édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára.

 

Az uralkodót több tízezres tömeg fogadta a palotánál. Károly a királyi család skóciai nyári rezidenciájáról, Balmoral kastélyából utazott repülőgéppel a brit fővárosba.

 

A király - még walesi hercegként és trónörökösként - a királynő életének utolsó óráit Balmoralban töltötte, édesanyja betegágyánál.

Pénteken feleségével, Kamilla hercegnővel a Balmoral közelében lévő Aberdeen város repülőteréről a London északnyugati negyedében működő Northolt légitámaszpontra utazott, innen a hivatalos uralkodói járművel ment a Buckingham-palotához.

III. Károly király üdvözli a tömeget a londoni Buckingham-palota előtt
Fotós: Ben Stansall / Forrás: AFP

A palota előtt kiszállt a gépkocsiból és üdvözölte a tömeget, sokakkal kezet fogott és röviden szóba is elegyedett az összegyűltekkel.

 

A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót, és többször is felhangzott a brit nemzeti himnusz, immár az Isten óvja a királyt - God Save the King - verssorral.

 

Károly és Kamilla ezután végigsétált a Buckingham-palota kerítése mellett, megtekintve az ott felhalmozott virágtengert és a virágokra erősített, jókívánságokat tartalmazó üdvözlőlapokat.

Mindeközben - III. Károly tiszteletére első ízben - a palota árbócára felvonták a királyi ház lobogóját (Royal Standard), amelynek megjelenése minden esetben azt jelzi, hogy az uralkodó a rezidencián tartózkodik.

A király este várhatóan televíziós beszédet intéz az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez.

Külön gyászidőszakot rendelt el a család számára a király

Bár az Egyesült Királyságban a hivatalos gyász időszaka várhatóan a temetés végéig tart, az új uralkodó, III. Károly (akit Károly hercegként ismer a világ) pénteken külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára. Az udvar bejelentése alapján a király kívánsága szerint 

a családi gyász péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik.

 

A végső nyugalomra helyezés és a temetés tervei

A koporsót az edinburghi Szent Giles-székesegyházból Londonba szállítják majd, ahol a Westminster Hallban négy napon át több százezer ember vonulhat majd a koporsó mellett.

A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra,

 ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A temetést követő reggelig a kormányépületeken félárbócra eresztik az uniós zászlót.

Károly királlyá nyilvánítása alkalmából a zászlók szombaton 13 (magyar idő szerint 14) órától 24 órán át ismét teljes árbócra kerülnek,

majd ismét félárbócra állnak.

Pénteken a Westminster-apátságban, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban a harangok a királynő tiszteletére szólalnak meg. A Hyde Parkban és másutt 96 lövést adnak le a királynő életének minden egyes évét jelképezve.

Rendőrök átrendezik a virágokat, gyertyákat és zászlókat a londoni Buckingham-palota kapuja előtt
Fotó: Daniel Leal / Forrás: AFP

Megemlékezést tartanak

Pénteken a Szent Pál-székesegyházban megemlékezés lesz, amelyen

Liz Truss miniszterelnök és más magas rangú miniszterek is részt vesznek.

Mivel a királynő Skóciában halt meg, koporsója az edinburghi Szent Giles-székesegyházban nyugszik majd. A közönség néhány nap múlva vonulhat el mellette.

Ez várható az Egyesült Királyságban a következő napokban

A hivatalos eseményeknek gondosan megtervezett menetrendjük van, a királynő halála pedig nagy hatással lesz az Egyesült Királyság mindennapjaira is a következő időszakban, írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

A péntekre tervezett sporteseményeket nagyrészt törölték, beleértve az angol és az északír labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit is.

A Brit Lóversenyhatóság minden lóversenyt elhalasztott, a golfban pedig a BMW PGA Championship pénteki versenyét nem rendezik meg.

A Tour of Britain kerékpáros körverseny hatodik szakasza, amelyet pénteken rendeztek volna, elmarad. Az Anglia és Dél-Afrika közötti pénteki krikett-tesztmérkőzés második napját pedig elhalasztották, és nem erősítették meg, hogy az ötnapos mérkőzés további részét megrendezik-e.

A BBC Proms (1895 óta Londonban évente megrendezett komolyzenei fesztivál) csütörtöki és pénteki, valamint a Last Night of the Proms szombati előadása is elmarad.

A színházi előadások az Egyesült Királyságban várhatóan egyperces csenddel ugyan, de folytatódnak.

A Mercury Music Prize díjátadó ünnepségét csütörtök este, a hír bejelentése után törölték.

Elmaradnak a vasúti és postai sztrájkok

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési (RMT) szakszervezet bejelentette, hogy a szeptember 15-re és 17-re tervezett sztrájkok elmaradnak. A Közlekedési Alkalmazottak Szövetsége szintén lemondta a szeptemberre tervezett sztrájkokat.

A pénteki postai sztrájkokat a Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU) is lemondta.

Valószínűleg munkaszüneti nap lesz a temetés napja

II. Erzsébet halála után azonnal elkezdődtek a temetési előkészületek. A temetést várhatóan 10-11 napon belül a Westminster-apátságban tartják, a pontos dátumot a Buckingham-palota fogja kijelölni. Valószínűleg munkaszüneti napot hirdetnek és az iskolákat is bezárják. Egyelőre nem világos, hogy addig bezárnak-e az iskolák. A brit oktatási minisztérium néhány órán belül adhat választ erre a kérdésre.

Gyászol a világ

Egyperces néma csenddel tisztelgett a csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó előtt az ENSZ-közgyűlés és a Biztonsági Tanács. Részvétüket fejezték ki a nemzetközösségi államok, az afrikai és az amerikai kontinens, valamint Ázsia több országának vezetői is.

II. ERZSÉBET
II. Erzsébet brit uralkodó portréja a melbourne-i Szent Patrik-székesegyházban 2022. szeptember 9-én, halálának másnapján. 
Fotó: Joel Carrett / Forrás: MTI/EPA/AAP

Az ENSZ-közgyűlés ülésének kezdete előtt Abdulla Sahíd elnök részvétét fejezte ki a brit népnek. Közölte, hogy később hivatalos tiszteletadást is tartanak majd.

Antony Albanese ausztrál kormányfő – akinek országának államfője II. Erzsébet volt – részvétét fejezte ki az uralkodó miatt, és hangsúlyozta, hogy „hűséggel, becsülettel és humorral végezte a feladatát, uralkodása idején Ausztrália és Nagy-Britannia kapcsolatai érettebbé és fejlettebbé váltak”.

„Tudom, hogy az Új-Zélandon élők nevében beszélek és fejezem ki mindnyájunk legmélyebb együttérzését a királyi család tagjainak a királynő elhunyta miatt. Számunkra nagyon csodált és tisztelt uralkodó, számukra édesanya és nagyszülő volt”

– mondta Jacinta Ardern új-zélandi kormányfő.

Új-Zélandon félárbócra eresztik a lobogókat és állami megemlékezést tartanak.

Az új uralkodó, III. Károly immár Új-Zéland új államfője.

Draupadi Murmu indiai államfő a Twitteren hangsúlyozta, hogy II. Erzsébet halálával nagy személyiséget veszített el a világ. Számos afrikai ország elnöke – köztük Macky Sall szenegáli államfő, az Afrikai Unió soros elnöke – is részvétét fejezte ki II. Erzsébet halála miatt. Kenya megválasztott elnöke, William Ruto Twitter-üzenetében tolmácsolta a brit népnek országa részvétét. II. Erzsébet trónörökösként Kenyában tartózkodott, amikor apja, VI. György 1952. február 6-án elhunyt.

Az argentin kormány rövid Twitter-üzenetben tudatta fájdalmát II. Erzsébet halála után, és mint írta, osztozik a brit néppel és a királyi családdal a gyászban. A részvétüzenet nem tesz semmilyen utalást a Malvin-szigetekre, amelyek felett Argentína továbbra is magának követeli a fennhatóságot. A két ország közötti vita 1982-ben rövid háborúhoz vezetett, miután argentin csapatok megszállták a szigeteket. A háborúban 649 argentin és 255 brit esett el, valamint a szigetek három lakosa hunyt el.

Jair Bolsonaro brazil elnök háromnapos gyászt rendelt el a brit uralkodó iránti részvét jeleként.

Részvétét fejezte ki a királynő halála miatt Nicolás Maduro venezuelai elnök is Twitter-üzenetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában