Döntöttek

2022.07.20. 15:53

A meleg telet választotta Szerbia az uniós nyomás helyett

Amennyiben Szerbiának szüksége lesz rá, akkor Oroszország a megbeszélt mennyiségen felül is szállít földgázt. A szerbek arra készülnek, hogy emiatt fokozódhat a Belgrádra irányuló nyomás a Nyugat részéről, hogy vezessen be szankciókat Moszkvával szemben.

A Nyugat azt szeretné, ha Szerbia is beállna a sorba 

A következő időszak nehéz lesz a szerb államvezetés számára. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyre nagyobb nyomást gyakorol majd Belgrádra, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz. Erről beszélt Alekszandr Bocan-Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete, aki szerint amennyiben ezt a szerbek nem teszik meg, akkor a nyugati hatalmak egy újfajta hozzáállást várnak el majd tőlük Bosznia-Hercegovinával és Koszovóval kapcsolatban - írja a V4NA Hírügynökség.

Bosznia esetében Szerbia teljes mértékben támogatja a Boszniai Szerb Köztársaságot, míg Koszovó függetlenségét nem ismeri el Belgrád. 

Azt várom, hogy fokozódik majd a nyomás. A meglátásaink és előrejelzéseink szerint abszolút prioritás az USA és Brüsszel részéről, hogy Szerbia csatlakozzon a büntetőintézkedésekhez. Ez az egyik legfontosabb nekik, ugyanakkor nem gondolnak arra, hogy egy ilyen lépésnek milyen következményei lehetnek

– húzta alá Harcsenko, majd hozzátette, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök elsősorban az országa érdekeit nézi. Ezért is döntött úgy a balkáni ország, hogy nem vezet be büntetőintézkedéseket. 

Ezt a hozzáállást erősítették meg Vlagyimir Putyin orosz államfő és a szerb elnök tárgyalásán, és ezután kötött a két ország újabb hosszú távú gázszerződést. Szerbia a jelenlegi helyzetben a lehető legalacsonyabb áron jut földgázhoz, ha pedig a balkáni országnak további mennyiségre lenne szüksége, arról is lehet szó – mondta a szerb Happy TV vendégeként Harcsenko. 

Szerbia biztosítja magát 

Szerbia 2,2 milliárd köbméter földgázt vásárol Oroszországtól a hosszú távú szerződés értelmében. A megállapodás részeként ezer köbméter gázért legfeljebb 408 dollárt fizet az ország.

Mivel Szerbiának nincs elegendő kapacitása, a vásárolt földgáz egy részét Magyarországon tárolja majd. 

Szerbia amellett, hogy megfelelő gázmennyiséget tartalékol, arra is odafigyel, hogy a lakossági földgáz és a villamos energia ára ne emelkedhessen jelentős mértékben, erről beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján Alekszandar Vucsics. A szerb államfő kiemelte: ezek ára legfeljebb tíz százalékkal nőhet. 

A jelenlegi helyzetben azt mondom, hogy jó helyzetben vagyunk, és arra törekszünk, hogy ezt meg is tartsuk. Odafigyelünk arra, hogy az áram és a gáz ára ne emelkedjen tíz százaléknál többel

– szögezte le a köztársasági elnök. 

Alekszandar Vucsics hozzátette: a mostani körülmények között az ilyen alacsony emelés hihetetlen sikernek számít. Az államfő ugyanakkor közölte, hogy Szerbia egyes EU-tagállamokkal ellentétben még nem döntött arról, hogy a lakásokban csökkentse a hőmérsékletet.

Nem beszéltünk arról, hogy csökkentsük a hőmérsékletet, nálunk az előírtnál még melegebbek is a lakások

– nyilatkozta a sajtónak Alekszandar Vucsics.

Borítókép: Az első csöveket illesztik össze, amikor megkezdődik a Déli Áramlat nemzetközi gázvezeték szerbiai szakaszának építése a Belgrádtól nyolcvan kilométerre északra fekvő Sajkásszentivánnál 2013. november 24-én 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában