Az esküt is leteszi

2022.05.12. 15:21

Hétfőn választják meg Orbán Viktort kormányfőnek

Az Országgyűlés megalakulása után

 jövő hétfőn, május 16-án teheti le a kormányfői esküt Orbán Viktor, miután a parlament honlapjára feltöltött napirendi javaslat szerint 14:30-tól a köztársasági elnök javaslatára döntenek a képviselők a miniszterelnök megválasztásáról, majd az új kormányfő le is teszi az esküt 

írja a Magyar Nemzet.

Az Alaptörvény szerint a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. Ismert: az új parlamentben a Fidesz-KDNP-nek kétharmadot meghaladó többsége – 199-ből 135 képviselője – van. A megválasztásával együtt a miniszterelnök hivatalba is lép.

Áder János, leköszönő köztársasági elnök még április 29-én kérte fel Orbán Viktort az ötödik kormánya megalakítására, a parlament előtti hivatalos javaslattételre pedig május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén került sor.

Ezután a miniszterelnök múlt héten, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában közölte, hogy reméli, május 20. és 30. be tudja mutatni új kormánya tagjait.  Az elmúlt időszakban az új kormány felállásáról, személyi összetételéről számos információ látott napvilágot. Ezen a héten a miniszterelnök „Egyeztetés az új kormányról” címmel osztott meg egy bejegyzést a közösségi médiában, amin a leköszönő kabinet tagjai mellett több olyan személy is feltűnt, akik eddig nem vállaltak kormányzati pozíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában