Üzleti okok

2022.04.30. 17:09

Elbocsátják a 168 Óra teljes szerkesztőségét

Elbocsátja a 168 Óra című hetilapot eddig előállító, nagyjából 15 fős szerkesztőségi stábot a kiadó – írja a Media1.hu nyomán a Magyar Nemzet. A baloldalhoz köthető 168 Óra szerkesztőségének elbocsátását Milkovics Pál, a felerészben Schabi Michaeli érdekeltségében lévő Michaeli, Schwartz & Brit Media Zrt. vezérigazgatója 

üzleti okokkal, költségoptimalizálással magyarázta a lap érdeklődésére szombaton.

Ezt azzal indokolta, hogy a lap hosszú ideje veszteséget termel, ezért költségcsökkentésre és a működés optimalizációjára van szükség.

Megerősítette azt is, hogy az elbocsátásokat követően külső szerzőktől vásárolnának tartalmakat, szerinte ezzel drasztikusan csökkennek a kiadó költségei. A médiapiaci szaklap úgy tudja, a kiadó nem vállal garanciát arra, hogy az eddigi szerzőktől, szerkesztőktől biztosan rendelni fog olyan mennyiséget, hogy ez önmagában a szerzők megélhetését is biztosítsa. 

A 168 Óra eladott példányszáma az elmúlt egy évben 40 százalékkal csökkent, ami hatalmas zuhanást jelent. 

Március végén be is jelentették, hogy a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (Matesz) nem méri tovább a lap példányszámát. A Media1.hu akkor azt írta, hogy a 168 Órát 2021 harmadik negyedévében 9500 példányban nyomtatták, de szeptemberben átlagosan csak 4105 példányban tudták értékesíteni.

A kiadó néhány nappal az április 3-i választások után egy másik termékénél, a Pesti Hírlapnál is fontos döntést hozott meg. A magas nyomdai költségekre, a papírárak drasztikus emelkedésére hivatkozva úgy döntöttek, hogy a napilapos megjelenésből áttérnek a heti egyszeri megjelenésre. A Media1 szerint a hetilapos megjelenésre történt áttérés miatt a Pesti Hírlapnál is jelentős elbocsátások történtek, és a heti egyszeri megjelenés már az új szerkesztőségi struktúrában, azaz különféle külsős szerzőkkel, megrendelésekkel készül, méghozzá jóval kevesebb szerzővel állítják elő, mint amikor minden napra tartalomra volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában