Valótlanságok

2021.12.08. 11:32

Így szabadítaná el a rezsiárakat a baloldal

Tételesen cáfolta meg a Századvég szakértője a balliberális oldal hamis állításait az Orbán-kormány rezsicsökkentéséről. Az is világos, hogy egy kormányváltás után a lakosságra szabadítanák az egekbe szökő piaci árakat.

Egy riportban a BBC olyan brit családokat mutatott be, akiknek egyre nehezebb rezsiárak kifizetése. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az ottani háztartások átlagos éves gázszámlája a tavalyi 466 fontos (mintegy kétszázezer forintos) mértékről több, mint duplájára emelkedhet jövő tavaszra. Az energiaválság előtt az energiaszegény háztartások száma 3,2 millió volt az Egyesült Királyságban. „Az áremelkedés hatására a szám várhatóan drasztikusan növekszik majd” – hívta fel a figyelmet a kedvezőtlen jelenségre Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője.

Hiába szabadultak el az árak az unióban, a balliberális oldal miniszterelnök-jelöltje, ahogy a szövetségesei is, lépten-nyomon támadja a magyar kormány árszabályozó intézkedéseit. Az egyik állításuk az, hogy azt a mi adónkból fizetik, azaz a „szegények adójából fizetik a fideszes milliárdosok medencefűtését”.

Hortay Olivér ezzel szemben hangsúlyozta: a rezsicsökkentésnek semmi köze az adókhoz, nincs is ilyen sor a költségvetésben

 – írja a Magyar Nemzet.

„A rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók finanszírozzák. Amikor alacsonyak a piaci árak, ezek a vállalatok tartalékot képeznek és abból fedezik a magas árú időszakok többletköltségét” – emelte ki. A baloldal a hatósági ármegállapítás helyett a fogyasztókra terhelné a piaci árakat. Ezzel valójában eltörölnék a rezsicsökkentést.

Nem igaz az az állítás sem, amely szerint a kormány egyáltalán nem gondoskodik azokról, akik tűzifával fűtenek. Hortay Olivér emlékeztetett: az állam minden évben meghirdeti a szociális tűzifaprogramot, melynek keretében ingyen biztosítanak tűzifát a rászorulóknak. A program idei keretösszege ötmilliárd forint.

Márki-Zay Péter azt állította, hogy – Nyugat-Európában nem azért kisebb az energiaszegénység, mert olcsóbb az energia, hanem mert jobban élnek az emberek.” A Századvég szakértője ezt a mondatot is helyretetet. Jelezte: Nyugat-Európában – éppen a magas árak miatt – nagyobb az energiaszegénység, mint hazánkban.

Azoknak a háztartásoknak az aránya, akik fűtési nehézségekkel küzdenek, Magyarországon 4,2 százalék volt 2020-ban, az uniós átlag pedig 8,2 százalék (igy például a német kilenc, a francia 6,5 százalék) volt.

„A kedvező magyar adatok éppen a rezsicsökkentésnek köszönhetőek: az energiaszegények aránya 2012-ben 15 százalék volt itthon (messze az uniós átlag fölött) és a program miatt az elmúlt nyolc évben a közösség legnagyobb mértékű csökkenését produkáltuk” – világított rá Hortay Olivér.

Márki-Zay Péter a távfűtéses lakásokban élőknek is üzent. Azt mondta: „Megkapják havonta a távhőszámlát, ott van rajta a rezsiblokk, az a bizonyos színes négyzet, ami tartalmazza, hogy mennyit spórol meg. Tessék elképzelni, hogy egy fideszes milliárdosnak mekkora összeg szerepel ott megtakarításként”.

A Századvég üzletágvezetője hangsúlyozta: A legmagasabb jövedelmű háztartások jellemzően nem távhővel fűtenek, hanem földgázzal, vagy egyre inkább árammal. „A magyar lakosság fogyasztási szerkezete alapján pedig egyértelműen látszik, hogy a tehetősek fogyasztása alacsonyabb, mint a szegényeké, mert új, energiahatékony ingatlanokban laknak és az igényük egy részét maguknak termelik meg (például napelemekkel). Sokatmondó, hogy ma Magyarországon a leggazdagabb tíz százalék átlagos áramfogyasztása a háztartások hetven százalékánál alacsonyabb” – tette hozzá.

Márki-Zay Péter szerint az ő városában, Hódmezővásárhelyen volt valódi rezsicsökkentés, mert az 77 százalékos volt és senkinek nem kell kifizetnie.

„Amire a miniszterelnök-jelölt polgármester utalt, az egy önkormányzati épületnek (a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának) energetikai korszerűsítése. Ehhez Hódmezővásárhely hatszázmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. Az önkormányzat önrésze nyolcvanmillió forint volt. Ráadásul kissé visszás, hogy miután a kormány a napokban bejelentette, hogy lehetővé teszi az önkormányzatoknak a rezsicsökkentésbe (egyetemes szolgáltatásba) a belépést, Hódmezővásárhely az elsők között jelezte, hogy élne a lehetőséggel” – emlékeztetett végül Hortay Olivér.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában