kínai célpontok

2019.05.11. 18:52

Fegyveresek támadtak meg egy luxusszállodát Pakisztánban

A három fegyverest a biztonságiak megölték, ugyanakkor életét vesztette a szálloda egyik őre is.

Fegyveresek támadtak meg szombaton egy luxusszállodát a délnyugat-pakisztáni Gvádar városában, és tűzpárbajt vívtak a biztonsági erőkkel. Helyi tisztségviselők szerint a három fegyverest a biztonságiak megölték, ugyanakkor életét vesztette a szálloda egyik őre is.

Ziaulla Langove, a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományi belügyminisztere többen könnyebben megsebesülhettek. Elmondta továbbá, hogy a támadás pillanatában egyetlen külföldi sem tartózkodott a szállodában.

Langove szerint amikor a terroristák megpróbáltak behatolni az épületbe, az őrök riasztották a szálloda vendégeit, akiket azonnal kimenekítettek.

A pakisztáni hadsereg sajtószolgálata (ISPR) közleménye szerint a halálos áldozat a szálloda egyik biztonsági őre, aki megpróbálta feltartóztatni a támadókat.

A délnyugat-pakisztáni tartományban történt merénylet elkövetését a Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg (BLA) nevű szakadár szervezet vállalta magára a Twitter közösségi oldalon. A csoport állítása szerint a támadást a szállodában tartózkodó kínai és egyéb nemzetközi befektetők ellen hajtották végre. A BLA később egy felvételt is közzétett, rajta a feltételezett támadókkal, akik katonai egyenruhát viselnek, fejükön pedig a csoport zászlajához hasonló kendő látható.

A BLA az egyik helyi nemzetiségi csoport, amely a beludzsok jogaiért és önrendelkezéséért folytat fegyveres harcot a térségben. A csoport jelentkezett a Kína karacsi konzulátusa ellen novemberben végrehajtott támadás végrehajtójaként is. E támadásban a három támadó vesztette életét.

Kína komoly jelenléttel bír Pakisztánban a 2015-ben elindított Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) nevű milliárdos infrastrukturális beruházás miatt. Kína 60 milliárd dollárt (17 250 milliárd forintot) fektetett be a projektbe. A CPEC finanszírozza egy olyan kereskedelmi útvonalat, amely az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományt kötné össze Gvádar városával.

Beludzsisztánban gyakoriak az etnikai és felekezeti villongások és a szakadár felkelések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában