Nőknek

2012.09.21. 11:27

Méregtelenítés koplalás nélkül

Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor a legtöbb ember nem tud ellenállni a sok finomságnak, és a sok evés nemcsak a gyomrot, hanem az egész szervezetet is megviseli. Ezért ajánlatos az új évet a szervezet tisztításával kezdeni.

Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor a legtöbb ember nem tud ellenállni a sok finomságnak, és a sok evés nemcsak a gyomrot, hanem az egész szervezetet is megviseli. Ezért ajánlatos az új évet a szervezet tisztításával kezdeni.

Egy méregtelenítés után hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, erősebb lesz az immunrendszer és javulnak a regenerálódási folyamatok. Ez szépen hangzik, de sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség ilyen kúrákra, hiszen rendben van a szervezetük. Ám ez koránt sincs így, egy évben átlagosan 4 kilogrammnyi felesleges méreg-, és salakanyag halmozódik fel, köszönhetően a tartósított élelmiszereknek, a rovarirtóval kezelt növényeknek, a klórozott ivóvíznek, illetve a vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeknek. Ezek persze már életünk szerves részévé váltak, lehetetlen elkerülni fogyasztásukat. Ezek az anyagok észrevétlenül is megnehezítik szervetetünk működését. De szerencsénkre testünk képes a megújulásra, megtisztulásra, főként, ha segítséget is nyújtunk neki ebben! Pedig szervezetünk nem kicsiben végzi az emésztést, 2 liter gyomorsavat termel naponta, amely sósav erősségű, epéből fél litert ‘gyárt’ naponta, illetve 2500 liter emésztőnedvet évente.

Méregtelenítési módok

Többféle tisztítókúrából választhatunk manapság. Mindegyik lényege abban rejlik, hogy csökkentjük a terhelést, kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe, illetve növeljük a folyadékmennyiséget, ezzel serkentve testünket a megtisztulásban. Rövidebb vagy hosszabb tisztítókúrákat is tarthatunk, de fontos, hogy évente legalább kétszer tartsunk méregtelenítő kúrákat, ez a legajánlatosabb tavasszal és ősszel.

Léböjt kúraA legismertebb és legkedveltebb kúra a léböjt kúra. A kúra alatt több napig, maximum 3-ig, csak nagy mennyiségű folyadékot viszünk a szervezetünkbe, amire a víz, a teák, gyümölcs- és zöldséglevek a legalkalmasabbak. Ezek közül is a legjobbak a házilag készítettek. Ez a módszer azonban jelentősen megterheli a szervezetet, mivel nemcsak a lerakódott méreg- és salakanyagokat ürítjük ki, hanem a felhalmozódott vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Ezért a kúra után első dolgunk legyen ezeket pótolni!

Gyümölcskúra

Elterjedt módszer a gyümölcskúra is, hiszen a nyers gyümölcsök fogyasztásával feltöltjük testünket vitaminokkal, így könnyítjük meg a tisztulást. Ez a kúra azonban nem olcsó, mivel napi 1,5 kilogrammnyi gyümölcs nem kis összeg manapság, sajnos! De ha alkalmunk van rá, mindenképpen próbáljuk ki!

Meg kell említeni azonban azt is, hogy betegségben szenvedőknek és terhes nőknek csak orvosi szaktanács és engedély után szabad belekezdeni egy méregtelenítő kúrába! Az interneten sok variációt találhatunk, de ilyen esetekben mielőtt elkezdenénk a kúrát, kérdezzük meg orvosunkat!

Mire figyelj még…

Méregteleníteni azonban nemcsak belülről, hanem kívülről is éredemes testünket, hiszen nem csak a táplálékkal jutnak be káros anyagok szervezetünkbe! A kúra alatt csak természetes anyagokból készült testápolószereket használjuk! Nem baj az sem, ha végleg átszokunk ezekre. Sokat segíti a megtisztulásunkat a szauna használat is, hiszen az izzadsággal méreganyagok távoznak a szervezetünkből. Elősegíti kúránkat a rendszeres testmozgás is, napi minimum fél óra javasolt mindenkinek, szintén nem baj, ha a méregtelenítés után is megtartjuk ezt a szokásunkat!

Manapság sok méregtelenítő készítmény is forgalomban van, amely könnyű, éhezés, és koplalás nélküli megtisztulást ígérnek. Véleményem szerint a szintetikus anyagokat ne újabb szintetikus anyagok bevitelével akarjuk kiüríteni, persze ezzel nem azt mondom, hogy nem lehetnek hatékonyak. De nem árt, ha egy évben legalább pár napig nem viszünk ilyen anyagokat a szervezetünkbe!

A méregtelentés alatt bizonyos élelmiszerektől tartózkodnunk kell, bármilyen fajta kúrát is választunk. Ezek a cukor, a mesterséges édesítőszerek, tejtermékek, tojás, búza, kukorica, élesztő, koffein tartalmú készítmények, vörös húsok, alkohol, csokoládé, magas zsírtartalmú élelmiszerek.

Ilyenkor a téli időszakban azonban nem ajánlatos csak léböjt kúrákat vagy gyümölcsnapokat tartani, mivel azok nem látják el elegendő tápanyaggal a szervezetet, így könnyen az immunrendszer legyengülését és így megfázást, illetve betegséget eredményezhetnek.

Én magam is sok méregtelenítő kúrát kipróbáltam, tartottam gyümölcsnapokat, léböjt kúrákat, salátanapokat… Valljuk be, hogy hiába van szüksége a szervezetnek a méregtelenítésre, ezek a módszerek bizony azzal járnak, hogy az ember nem eszik annyit, amennyit kellene, így éhségérzetet érez. Sokkal nehezebb így koncentrálni és dolgozni is. De miért ne lehetne koplalás és éhezés nélkül méregteleníteni a szervezetünket? Sokat keresgettem, és végül, hála az internet végnélküli információáradatának találtam egy módszert, ami nagyon szimpatikusnak tűnt, így kipróbáltam. Nem, hogy nem éheztem, de még maradt is a megadott menyiségekkel elkészített levesből. Mert hogy ez a csoda egy leves. Nem hiába mondogatják nagyanyáink, hogy meg kell enni a levest is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!