Megújul a katedrális

2021.12.19. 07:15

Ezer tölgyet használnak fel a párizsi Notre-Dame rekonstrukciójához

Elkezdődött a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott székesegyház tornyának újjáépítéséhez a fák feldolgozása.

Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia miatti leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

 A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges mintegy ezer tölgyfa kivágása csütörtökön kezdődött. Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére.Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely legjobban hasonlít az eredetihez.A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

Borítókép: Jean-Francois Monier / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!