Új vásárlók

2023.03.28. 16:06

Az uniós szankciók ellenére többéves csúcsra érhet az orosz gázolajexport

Az orosz finomítók biztosak abban, hogy képesek eladni termékeiket külföldieknek, hiszen elég nagy kedvezményt adnak, és új piacok is nyílnak az üzemanyag előtt.

Egy 2022. március 5-én készült fényképen a német lobogó alatt közlekedő "Seacod" hajó látható az északnyugat-angliai Cheshire-ben lévő Stanlow Olajfinomító közelében kikötve, miközben a dokkolóhajók megtagadták a szállított orosz olaj kirakodását

Forrás: AFP

Fotó: Lindsey Parnaby

Az uniós szankciók ellenére több éves csúcsra érhet az orosz gázolajexport. Noha a finomított termékek kapcsán sokan az orosz kivitel csökkenését várták, egyelőre Moszkva képes volt olyan új vásárlók, mint Törökország, Marokkó és mások segítségével szinten tartani a dízel exportját - írja a Világgazdaság.

A dízel típusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni a Vortexa adatait összegző Bloomberg szerint, amit ha sikerül tartani, úgy 2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

Az orosz finomítók kihasználtsága továbbra is magas március eddigi szakaszában 

– mondta Mikhail Turukalov, Amerikában élő olajtermék-elemző. A szakértő szerint az orosz finomítók biztosak abban, hogy képesek eladni termékeiket külföldieknek, hiszen elég nagy kedvezményt adnak és új piacok is nyílnak az üzemanyag előtt.

Ennek ellenére nem biztos, hogy az exportboom tartós lesz, legalábbis erre utal, hogy az orosz kikötők áprilisra már kevesebb szállítmány rakodását tervezik márciushoz képest. A kivitel jelentős része Törökországba tart, de Marokkó, Brazília, Tunézia, sőt Szaúd-Arábia is jelentős importőrré vált. Azonban az orosz eredetű üzemanyagból egyre többet tárolnak tankerhajókon és más vízi eszközökön, ami azt is jelezheti, hogy annyira mégse könnyű lecserélni az ország legnagyobb vásárlóját.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!