Bulvár-celeb

2024.06.30. 19:10

Hétfőn Horvátországba indul? Erre készüljön fel lélekben

Július 1-jétől ismét nyári tarifát vezetnek be horvát autópályákon.

MW

A fizetőkapuknál nyáron mindig sorban állás van

Forrás: Shutterstock

Fotó: OPIS Zagreb

Tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között Horvátországban. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra - írja az MTI a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) közleménye alapján.

A szezonális úthasználati díjak bevezetése egyes járműkategóriák esetében abból adódik, hogy a teljes éves forgalom mintegy 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik. Emiatt ebben az időszakban jelentősen megnőnek a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségek.

ENC-sek előnyben

Azok az autósok, akiknek van elektronikus ENC-készülékük, továbra is kedvezményesen használhatják a horvát autópályákat: a kis kütyü szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel.

A készülékek 15 euróért a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók, és készpénzzel is feltölthetők bármekkora összeggel, amelynek esetleges maradéka jövőre is felhasználható. A kis készülékkel elkerülhető a sorban állás is, ugyanis az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. 

A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában