Nagyvilág

2018.09.27. 17:05

Fogalmunk sincs, hogyan kell tárolni az élelmiszert

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vagy mondhatnánk úgy is, eddig nem sejtettük, hogy rosszul csináljuk. Ismertetünk olvasóinkkal néhány nemrég tanult fortélyt, amelynek segítségével az élelmiszerek a vártnál hosszabban megőrzik frissességüket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vagy mondhatnánk úgy is, eddig nem sejtettük, hogy rosszul csináljuk. Ismertetünk olvasóinkkal néhány nemrég tanult fortélyt, amelynek segítségével az élelmiszerek a vártnál hosszabban megőrzik frissességüket.

A Daily Mail írása az élelmiszertárolás legjobb módszereit a Good Housekeeping Institute oldalán található trükkök alapján listázza. Mind felelősek vagyunk az élelmiszerpazarlásért, pedig néhány egyszerű praktika segítségével nyers élelmiszereink frissességét a megszokottnál napokkal tovább is megőrizhetjük, így pedig időt nyerünk, hogy azelőtt elfogyasszuk őket, mielőtt kárba vesznének.

1. Válogassuk külön!

Egy színkavalkádban pompázó, gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagon pakolt tál mindig nagyon gusztusos látványt nyújt, de sajnos a legkevésbé sem praktikus. Az egyes zöldségek és gyümölcsök érési folyamata sokszor egyáltalán nem esik egybe, és némelyikből olyan gázok szabadulhatnak fel, amelyek a többinél idő előtt beindítják a romlást.

2. Tegyük vázába!

A spárga és a fűszernövények frissességét jóval tovább megkímélhetjük, ha vázában, vagy vízzel töltött befőttes üvegben tároljuk őket. Így garantált a hidratálás, ezzel pedig lelassítjuk a hervadás folyamatát.

3. Fagyasszuk le!

Mielőtt végleg elfonnyad, vagy bepenészedik, nyugodtan fagyasszuk le a zöldségeket és gyümölcsöket is. A hagyma sem kivétel: vágjuk apróra, szórjuk bele egy üres műanyag flakonba, és helyezzük el a fagyasztóban! Felhasználás előtt csak ki kell szórnunk belőle. A fűszernövényeket apróra vághatjuk, és beleadagolhatjuk egy jégkockatartóba, ezután már csak vízzel kell feltöltenünk az apró rekeszeket és  fagyaszthatjuk is!

4. Dugjuk harisnyába!

A hagyma hónapig képes megőrizni a frissességét, ha olyan módon tárolják, amely biztosítja a levegőzést. Legegyszerűbb tehát, ha fogjuk és beledugjuk egy egyszerű bőrszínű nejlonharisnyába, majd a harisnyát felakasztjuk egy száraz, hűvös helyiségben. A sötétebb, vastagabb darabok nem alkalmasak hagymatárolásra, mert nem engedik át a fényt, ily módon pedig a növény hajtani kezd.

5. Csavarjuk fóliába!

Legalábbis a zellert mindenképpen, mert így körülbelül két hétig ropogós marad. Nem kell légmentesen becsomagolni, csak lazán betekerni, majd a hűtő alsó fiókjába helyezni, ahol nedvesebb a levegő, így a növény nem fog kiszáradni, a laza csomagolásnak köszönhetően pedig a romlásért felelős gázok szabadon távozni fognak.

6. Keverjük össze!

Az almát és a krumplit viszont nagyon is érdemes egy helyre pakolni. Tegyünk egy-két almát a jól szellőző, lyukacsos krumplis zsákba, majd helyezzük hűvös, száraz helyre! Az almából felszabaduló gázok megakadályozzák, hogy a burgonya rügyezni kezdjen.


[related-post post_id="3997924"]

[related-post post_id="3974070"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!