Nagyvilág

2013.06.12. 08:36

Pereira jövő szeptemberig marad Salzburgban

Bécs, 2013. június 11., kedd (MTI) - 2014 őszéig marad Alexander Pereira a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa - közölte kedden a fesztivál kuratóriuma.

Bécs, 2013. június 11., kedd (MTI) - 2014 őszéig marad Alexander Pereira a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa - közölte kedden a fesztivál kuratóriuma.

Pereira szerződése eredetileg 2016-ig szólt volna. A múlt héten azonban bejelentette, hogy megpályázta és elnyerte a milanói Scala intendánsi tisztét, amit 2015-től kezdve tölt be.

A bécsi születésű művészeti szakember ennek ellenére szerette volna kitölteni hivatali idejét a salzburgi játékok vezetőjeként és párhuzamosan szerette volna betölteni a két tisztséget. Arra hivatkozott, hogy a tervek a következő évekre elkészültek, és menedzseri tapasztalatával képes lenne párhuzamosan vezetni a nagy hagyományú olasz operaházat és a fesztivált.

A Salzburgi Ünnepi Játékok kuratóriumának közlése szerint "azonnal" kiírnak egy pályázatot. A leendő új intendáns 2017-ben vezetheti először a fesztivált. Az átmeneti időszakban Sven-Eric Bechtolf, a prózai szekció vezetője és Helena Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke vezeti a hírneves játékokat.

Heinz Schaden salzburgi polgármester, kuratóriumi tag szerint "rendezett átadásra" kerül sor 2014-ben. A kuratórium kedden elfogadta a jövő évi programot és a korábban vitákat kiváltó, ezért némileg csökkentett költségvetést. Az APA hírügynökség úgy tudja, a jelenlegi tervek szerint 2015-ben kerül sor Kurtág György új, az ünnepi játékok felkérésére íródó operájának bemutatójára.

Pereira kijelentette: "maximális lelkesedéssel" vág neki a következő nyárnak, és majd csak azután szentel figyelmet a Scalának, hogy elbúcsúzott Salzburgtól.

Schaden kijelentette: "szívesen látnák" Markus Hinterhäusert, aki jelenleg a Bécsi Ünnepi Hetek művészeti vezetője. "Az évszám nem véletlen" - mondta, arra utalva, hogy Hinterhäuser megbízatása 2017-ben jár le.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!