Nagyvilág

2013.03.22. 16:29

Mobiltechnológiával idézné fel halottai emlékét egy kínai temető

Sanghaj, 2013. március 22., péntek (MTI) - A mobiltechnológia felhasználásával igyekszik hozzájárulni az elhunytakról való megemlékezéshez egy kínai temető.

Sanghaj, 2013. március 22., péntek (MTI) - A mobiltechnológia felhasználásával igyekszik hozzájárulni az elhunytakról való megemlékezéshez egy kínai temető.

A sina.com hírportál jelentése szerint a rendhagyó ötlettel egy Liaoning tartománybeli város, Senjang egyik temetője rukkolt elő. A tervek szerint az ott lévő sírokat - a hozzátartozók megkérdezése és jóváhagyása után - a vonalkódhoz hasonlóan működő, éttermekből és bevásárlóközpontokból ismert, Kínában széles körben elterjedt QR-kódokkal látják majd el, amelyeket bárki le tud olvasni okostelefonjával. A kód egy honlapra irányítja az érdeklődőket, ahol az elhunyt életéről olvashatnak, képeket és videókat nézhetnek meg róla, illetve olyan tartalmakat böngészhetnek, amelyeket az elhunyt rokonai és barátai töltöttek fel a portálra.

A hozzátartozók eddig tucatnyian jelezték, hogy részt kívánnak venni a "virtuális megemlékezésben". A temető azonban nagyobb érdeklődésre számít, és sikerként könyveli el kezdeményezését, amely akár jövőbeli példaként is szolgálhat más városoknak.

A kínai közvéleményt ugyanakkor megosztja az ötlet. A támogatók elsősorban azt emelik ki, hogy nagyszerű dolog a modern technológiát a múlt felidézésére használni, az ellenzők szerint ugyanakkor az elgondolás abszurd és tiszteletlenség a halottakkal szemben, akik még a temetőben sem lelhetnek békére.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!