Nagyvilág

2013.03.29. 16:27

Gazprom: Magyarország átlátható módon juttatja el az orosz gázt Ukrajnának

Moszkva, 2013. március 29., péntek (MTI) - A Gazpromnál biztosak abban, hogy Magyarország átlátható módon közreműködik az orosz földgáz Ukrajnába juttatásában - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap pénteken.

Moszkva, 2013. március 29., péntek (MTI) - A Gazpromnál biztosak abban, hogy Magyarország átlátható módon közreműködik az orosz földgáz Ukrajnába juttatásában - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap pénteken.

Szergej Kuprijanov, az orosz állami gázóriás szóvivője azt mondta az újságnak: "meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar fél teljesen biztosan nem fog homályos sémákat használni a gazpromos földgáz Magyarországról Ukrajnába való virtuális visszafordításakor".

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű cég igazgatója szerint az úgynevezett reverz szállítási séma úgy nézhet ki, hogy a (Németországból Magyarországon keresztül érkező) földgáz áthalad az ukrán határon, majd rögtön visszanyomják azt. Így biztosítják a szerződésben vállalt orosz exportot Európába, az ukrán Naftogaz pedig a Gazprom tranzitgázából csapolja le a neki szükséges földgázt.

Az orosz szakértő azt állította, hogy így az ukrán állami gázcégnek kevesebbe kerül az energiahordozó. 2013 első negyedében Németország ezer köbméterenként 410 dollárt fizetett a földgázért.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök csütörtökön Budapesten jelentette be, hogy Magyarországról megindult a reverz gázszállítás Ukrajnába

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy a cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít neki 2013 májusáig. Az UNIAN ukrán hírügynökség úgy tudja, hogy legfeljebb 10 milliárd köbméterig növelhetik a mennyiséget.

Tavaly októbertől januárig Ukrajna mintegy 430 dollárt fizetett a Gazprom orosz állami vállalatnak a földgáz ezer köbméteréért. Kijev a német RWE cégtől viszont idén januárban 390 dollárért kapta ugyanazt az orosz gázt.

Eduard Sztavickij ukrán energiaügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy márciusban nem vásároltak földgázt a Gazpromtól, miután nincs megállapodás az energiahordozó áráról.

A Vedomosztyinak a Gazprom szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy Ukrajna jelenleg naponta körülbelül 120 millió köbméter földgázt kap. Ez a szerződésbe foglalthoz közeli mennyiség - mondta a Gazprom képviselője. A szóvivő nem közölte, mennyi gázt szállított a Gazprom Kijevnek az év első két hónapjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!