Nagyvilág

2012.09.26. 11:33

Metil-alkohol-mérgezés - Már 26 áldozatot követelt a kíméletlen nyerészkedés

Prága, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Huszonhatra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés következtében elhunytak száma Csehországban - jelentette szerdán a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Prága, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Huszonhatra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés következtében elhunytak száma Csehországban - jelentette szerdán a közszolgálati cseh hírtelevízió.Bár Csehországban már majdnem két hete tilos a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása, naponta újabb mérgezési eseteket jegyeznek fel. A hatósági vizsgálatok szerint ugyanis a lakosság körében még legalább 15 ezer liter mérgezett alkohol található.

Jana Macalíková rendőrségi szóvivő közölte, hogy a hatóságok a hét végén mintegy 15 ezer liter metanolt foglaltak le az opavai FROS ZPS cég raktáraiban. David Fládr, a FROS ZPT ügyvezetője azonnal határozottan elutasította, hogy cégének bármi köze lenne az alkoholpancsoláshoz.

A rendőrség hétfőn jelentette be, hogy az eddigi vizsgálatok nyomai a FROS ZPS céghez vezetnek. Miután a hatóságok neveket nem hoztak nyilvánosságra, a sajtóban először az jelent meg, hogy a cég alkalmazottai között kell keresni azt a két gyanúsítottat, aki ellen súlyos veszélyeztetés miatt büntetőeljárás indult.

"A hétfőn megnevezett bűncselekmény elkövetéséből a FROS ZPS egyetlen alkalmazottját sem gyanúsítjuk" - pontosított kedden Roman Kafka zlíni államügyész.

A közszolgálati televízió szerint két olyan személyről van szó, akik üzleti kapcsolatban álltak az ablakmosó folyadékot gyártó FROS ZPT céggel, s attól legálisan nagy mennyiségű metanolt szereztek be, amit aztán az alkoholba kevertek, amely különböző utakon forgalomba hoztak.

Az Opavában lefoglalt metanolt Macalíková szerint külföldön gyártották, de az országot nem nevezte meg.

Petr Necas miniszterelnök - miután tárgyalt a szeszgyártók és forgalmazók szövetségeinek képviselőivel - azt mondta, hogy a kormány a jövőben egyebek között megszigorítja a metanol behozatalát Csehországba, illetve az sem kizárt, hogy adót vet ki rá. A metanol Csehországban, ahol nem gyártják, hanem importálják, eddig adómentes volt, ami vonzotta a nyerészkedőket.

Az utóbbi években a metanol behozatala nagyon megugrott. Míg 1999-ben 210 millió korona értékben hoztak be Csehországba metanolt, tavaly már 631 millió koronáért. Az idei első hét hónapban ez a szám 406 millió koronát tesz ki. A behozatal többsége Németországból és Oroszországból történik. Az alkoholos italokban használt, a metanoltól eltérően nem mérgező hatású etanolból, illetve a már kész szeszes italokból évente mintegy kétmilliárd korona értékű a behozatal.

A feketepiac, amely a csehországi tömény szesz forgalmának mintegy 15-20 százalékát teszi ki, kihasználja azt is, hogy az utóbbi másfél évtizedben nagyon megugrott a tiszta szesz forgalmi adója. Míg 1997-en ez 195 koronát tett ki, jelenleg már 285 koronát. A pancsolt alkoholt előállítók így minden literen szép összegeket nyernek.

A hivatalosan forgalmazott tömény szeszes italokban a metanol aránya csak néhány tized százalék lehet. A pancsolt alkoholban helyenként több mint 30-40 százaléknyi metanolt is találtak.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!