Nagyvilág

2008.06.30. 09:32

Gáz, flotta és hadiüzemek Putyin és Timosenko terítékén

<p>Oroszország, Ukrajna – Európai gázárakról, a Fekete-tengeri Flotta sorsáról és az Ukrajnában lévő hadiüzemek kitelepítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő Moszkvában.</p>

A két miniszterelnök minapi megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin sietett leszögezni, hogy Ukrajnának jelenleg nincsenek folyó tartozásai Oroszországgal szemben a leszállított földgázért. Függőben vannak azonban bizonyos, korábbi évekből függőben maradt adósságok, melyek ügyét még rendezni kell.

Ami a jövőbeni gázszállításokat illeti, Putyin kijelentette, hogy országa fokozatosan az európai árszínvonalra kívánja emelni az Ukrajnának értékesített földgáz ellenértékét. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy tudomása szerint a közép-ázsiai országok – Türkmenisztán, Kazahsztán –, ahonnan az Ukrajnában elfogyasztott gáz zöme származik, már 2009 januárjától át kíván térni a világpiaci árakra.

Julija Timosenko az orosz Fekete-tengeri Flotta maradása vagy menése körül kialakult vitákkal kapcsolatban kijelentette, hogy a két ország között érvényben lévő vonatkozó szerződés értelmében az orosz hadiflotta 2017-ig jogosan tartózkodik a szevasztopoli bázison, az ezzel járó jogokkal és kötelezettségekkel egyetemben. Putyin szerint a hadihajók állomáshelyének, illetve a szerződés további sorsáról csakis kétoldalú tárgyalások eredményei alapján lehet majd dönteni.

(Emlékeztetőül: Viktor Juscsenko ukrán államfő már több ízben leszögezte, hogy 2017 után az ország területén nem lehetnek jelen idegen katonák. Sem amerikaiak, sem oroszok.)

Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseiről szólva Vlagyimir Putyin elmondta, hogy amennyiben ez a folyamat realitássá válik, Oroszország mindenképpen kitelepíti Ukrajna területéről stratégiai hadiüzemeit, amelyek jelenleg ukrán munkavállalók tízezreit foglalkoztatják.

Erre reagálva Timosenko sietett megnyugtatni orosz kollégáját, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mindenképpen össznépi referendum függvénye lesz.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!