Nagyvilág

2008.03.16. 17:23

Robotkarok szerelése a világűrben

<p>Két amerikai asztronauta sikeresen a helyére erősítette a Nemzetközi Űrállomás külső részén egy mechanikus robot két karját.</p>

Richard Linnehan és Mike Foreman magyar idő szerint vasárnap hajnalra fejezte be több mint hét órás űrsétáját.

A két űrhajós dolga az volt, hogy az űrállomás oldalára szereljenek egy kanadai gyártású robotot, amely a jövőben az asztronauták helyett tud elvégezni rendkívül precíz szerelési feladatokat, megkímélve ezzel az űrhajósokat attól, hogy el kelljen hagyniuk az űrállomást.

A Dextre nevű robotnak két, egyenként csaknem 3 és mél méter hosszú karja van, amelyek hét helyen tagolódnak és gömbcsuklókon minden irányba forgathatók. A mostani összeszerelést hétfőn követi még egy harmadik is, hogy véglegesen a helyére kerüljön minden alkatrész a robothoz.

Az Endeavour űrsikló legénysége ezt követően még két űrsétát tesz, amelyeken elkezdik összeállítani azt a japán gyártású laboratóriumot, amit egy év múlva fejeznek majd be, akkor már részben az új robotkarok segítségével.

A Nemzetközi Űrállomás teljes összeállítását - a jelenlegi tervek szerint - 2010-ben fejezik majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!