2008.03.21. 09:49
Méreg a mozzarellához használt bivalytejben
<p>Karanténba került 66 bivalycsorda Nápoly térségében, mert a tejükben dioxint találtak. Ebből a tejből készül a világhírű olasz lágysajt, a klasszikus mozzarella - közölte az AFP az olasz ANSA hírügynökségre hivatkozva csütörtökön.</p>
A hatóságok kiterjedt vizsgálatot indítottak a dél-olasz városban, annak környékén, valamint a közeli Caserta-ban. A feltételezések szerint a tejszennyezés összefügghet a régóta húzódó súlyos nápolyi szemétválsággal. A térségben csaknem 2 ezer, bivalytenyésztéssel foglalkozó gazdaság van.
"Több mint 100 ellenőrzést végeztünk az elmúlt napokban a bivalytenyésztőknél és a sajtkészítőknél" - mondta egy helyi közegészségügyi vezető, aki szerint a bivalytej magas dioxintartalma valószínűleg összefügg azzal, hogy az állatokat olyan helyeken legeltették, ahol az elmúlt években nagy mennyiségű toxikus hulladékot raktak le.