Nagyvilág

2007.12.08. 13:59

Bojkottálja az EU-Afrika-csúcsot a brit kormányfő

<p>Nem ment el a szombaton megkezdett EU-Afrika csúcstalálkozóra Gordon Brown brit miniszterelnök, mert oda meghívták Zimbabwe elnökét, Robert Mugabét.</p>

A brit kormányfő elmondta: nem hajlandó egy asztalhoz ülni az emberi jogok lábbal tiprójával. David Milliband brit külügyminiszter kiállt a miniszterelnök bojkottja mellett, és abszurdnak nevezte egy Brown-Mugabe találkozó lehetőségét. Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso bírálta Brown döntését, mert szerinte politikusoknak olyan emberekkel is kell találkozniuk, akiknek tevékenységével nem feltétlenül értenek egyet.

A zimbabwei elnök ki van tiltva Európából. Portugália most különengedélyt adott neki a konferencia meglátogatására, miután afrikai vezetők távolmaradással fenyegettek, amennyiben Mugabét nem hívják meg.

Nagy-Britanniát a csúcson, amelyen 67 kormányfő vesz részt, Valerie Amos bárónő képviseli. A találkozó célja egyenjogú kapcsolat létrehozása két kontinens között. A témák között a bevándorlás mellett szerepelnek az emberi jogok, a kereskedelem, a környezetvédelem, a béke és biztonság is, valamint a HIV, AIDS, tuberkulózis, malária elleni küzdelem. Elemzők szerint Európa a konferenciával eddigi pozícióját próbálja megvédeni az Afrikában növekvő kínai befolyással szemben.

Emberi jogi aktivisták felszólították a csúcstalálkozó résztvevőit, hogy tegyenek lépéseket a darfuri válság megoldása érdekében és szálljanak szembe Robert Mugabéval is.A líbiai vezető, Moamer Kadhafi felkérte Európát, kárpótolja volt afrikai gyarmatait.Utoljára 7 éve rendeztek hasonló találkozót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!