mozi

2018.02.06. 19:52

Nem a legjobb pszichés alkatú embert választotta társul a Viszkis

Debrecen - Volt, hogy egy nap azért dolgozott 200 ember, hogy egy sarkon bekanyarodó, s falba csapódó autó jelenete jó legyen.

Debrecen - Volt, hogy egy nap azért dolgozott 200 ember, hogy egy sarkon bekanyarodó, s falba csapódó autó jelenete jó legyen.

Senkiben nem merült föl, hogy ha Antal Nimród hívja, akkor menni kell – számolt be a megtiszteltetésről Klem Viktor, A Viszkis főszereplőjének filmbéli társa, akit casting nélkül, konkrét szerepre hívta a magyar származású amerikai rendező, forgatókönyvíró. Az Ady Endre Gimnáziumból indult debreceni gyökerű színész a napokban számolt be a forgatási élményeiről a Zöld Kilincs kávézóban. Mint mondta, a film kisebb szerepeiben is a legfoglalkoztatottabb színészek játszanak, Csuja Imrétől Zsótér Sándorig. Őt a Veszettek 2015-ös fővárosi bemutatóján nézhette ki magának Antal Nimród. Egy közös ebéd során eldőlt, hogy működik közöttük a kémia, s belevágtak a közös munkába. A csaknem nyolcvan forgatási nap körülbelül egyharmadán volt jelen a 31 éves művész. Úgy fogalmazott, színészálom volt ez a munkafolyamat, mert a rendező nagyon felkészült, a történet jó dinamikájú. Elmondta, a forgatókönyvön akad csiszolni való, ezt vélelme szerint annak írója is érzi, de nem volt könnyű dolga. Nimród az egész negyven évnyi életsztoriból kiválasztotta a számára legizgalmasabb morzsákat, s igyekezett ennek a sűrítményét átadni a nézőnek. Épp ezért végig több szálon futnak az események.

Szőkésben visszaszólt

A karaktere megformálásához vezető úton Viktornak nem adatott olyan közvetlen tanácsadó, mint a főszereplő Szalay Bencének maga a Viszkis, azaz Ambrus Attila. A tettestársat ugyanis körözik, feltehetően külföldön van, így nem találkozhattak. Orbán Gábor – a filmben Bota Géza – 13 rablásban vett részt Ambrussal, aki 1993 és 1999 között 30 pénzintézetből összesen megközelítőleg 150 millió forintot lopott el.

Az esten elhangzott: a lebukás után a rablótárs hét évet ült börtönben, a szabadulást követően rövidesen Ausztriában kereste fel egy ismerősét és pajszerrel nekiestek egy bankautomatának. A helyi rendőrség ezt előre tudta, így lecsaptak rájuk, s csak rablási kísérletnek minősült az ügy; akkor 11 hónapot töltött rács mögött. Hazajött új életet kezdeni: 10 milliós sikkasztással indított. Emiatt van jelenleg szökésben. Érdekes azonban, hogy a menekülés közben – egy hamarosan megjelenő – könyvben írta meg a rablássorozatra való visszaemlékezéseit a saját szemszögéből. Ebben több ponton cáfolja Ambrus állításait; vallja például, hogy nem miatta kapták el őket.

Mindenki kérdése

Klem Viktor Ambrus Attilával való találkozásai, és a korabeli kihallgatási dokumentumok segítették karaktere felépítésében. Így nyilatkozott: nekem kellett megmutatni azt, ami szerintem akkoriban az egész országban, minden fejben lejátszódott, azaz, hogy én mit csinálnék ezzel a rengeteg pénzzel. Nem a legjobb pszichés alkatú embert választotta a Viszkis társul. Sokat mesélt arról, hogy ő pontos tervvel érkezett egy-egy betörés megbeszélésére, és fizikailag is felkészült. Saját bevallása szerint azért edzett, hogy ha futni kell, jobb kondiban legyen, mint a rendőrök. Miközben – elmondása nyomán – a társa folyton felrúgta a szabályokat. Egy-egy eset után, bár megbeszélték, hogy csak néhány ezer forinttal mennek este bulizni, a betársuló férfi egy kertes ház árával indult ünnepelni.

Jelenet A Viszkisből | Fotó: Intercom / Szabó Adrienn

Klem Viktor szólt jelenlegi munkáiról is, szabadúszóként hat színdarabban játszik épp, és szerződtették a Csak színház és más semmi című sorozat utolsó évadára.

HBN–HABE


Klem Viktorral ittjártakor interjút készítettünk, melyet hamarosan olvashatnak.


[related-post post_id="3691497"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!