Magyarország

2012.06.26. 15:08

Országgyűlési Krónika:állatorvosi törvény, hírközlési törvény

Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) - A Jobbik aggályosnak tartja az ügyelet ellátásának kérdését, illetve a centralizáció ellen szólalt fel a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenységről szóló törvény keddi általános vitájában.

Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) - A Jobbik aggályosnak tartja az ügyelet ellátásának kérdését, illetve a centralizáció ellen szólalt fel a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenységről szóló törvény keddi általános vitájában.

Jobbik: aggályos az ügyelet rendezése

Dúró Dóra (Jobbik) elismerte, hogy sok elemében pozitív a törvényjavaslat, de aggályosnak nevezte az ügyelet rendezését. Szavai szerint eddig is sok probléma akadt az ügyeletek forrásainak megteremtésével, a bíróság is kimondta, hogy azt az állam nem köteles biztosítani. Hozzátette, hogy pártjuk módosító javaslatokat nyújtott be a témákban.

Varga Géza (Jobbik) azt javasolta, hogy a hatósági feladatot is ellátó, emiatt óriási tudást felhalmozó állatorvosokat ne zárják ki a kamarai vezetőségből. Szavai szerint ez a lépés diszkriminatív lenne, mert felborulna a jogok és kötelezettségek egyensúlya.

A képviselő azt is kiemelte, hogy annyira differenciáltak a különböző térségekben az állatorvosi feladatok, hogy a törvény elképzeléseivel szemben nem a centralizációt, hanem éppen a decentralizációt kellene erősíteni.

Kiss Sándor (Jobbik) az állattartók szemszögéből megközelítve a törvényt az egyik legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogy mekkora díjakat számítanak fel az állatorvosok. Szerinte a minimum- és a maximumdíjak mellett jó lenne, ha támpontot lehetne adni a gazdáknak egy-egy beavatkozás átlagos díjával kapcsolatban. Felvetette az állatorvosi gyógyszerek humán patikákban történő forgalmazásának lehetőségét is.

Fidesz: korszerű törvény születik

Czira Szabolcs (Fidesz) hangsúlyozta, a Magyarországon élő 2900 állatorvos azt várja, hogy egy jó törvény készüljön. Hangsúlyozta: korszerű törvény születik. Véleménye szerint az állami állatorvosoknak nem a kamarán belül kellene tevékenykedniük, mert bőven van hatósági feladat, amelyet el kell látniuk. Ezek között említette a magánállatorvosok ellenőrzését is.

Ódor Ferenc (Fidesz) szerint Kiss Sándor ötlete az állatorvosi gyógyszerek humán patikákban történő forgalmazásáról sok veszélyt rejt magában, de hosszú távon el lehet rajta gondolkodni. Szerinte érdemes egy módosító javaslattal rendezni a helyzetet.

A kormánypárti politikus szerint összességében a jó szándék mellet egy szakmailag is elfogadható és elfogadandó javaslat van az Országgyűlés előtt, ezért kérte annak elfogadását.

Az elnöklő Jakab István (Fidesz) ezt követően az általános vitát elnapolta.

Elektronikus hírközlést érintő egyes törvények módosítása - Fidesz: cél a hatáskörök rendezése

Cser-Palkovics András (Fidesz) az előterjesztők nevében elmondta: az elektronikus hírközlést érintő egyes törvények módosításával egyértelmű helyzetet akarnak teremteni a hatáskörök tekintetében, ezért a kormány és a miniszter, illetve a hatóság hatásköreit is módosítják. Az egyetemes szerződéssel és a koncessziós szerződéssel kapcsolatos hatáskörök is a hatósághoz kerülnek.

A politikus elmondta: az Európai Bizottság aggályát fejezte ki egy folyamatban lévő eljárásban, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter továbbra is birtokolja a hírközlési hatásköröket, miközben a hatóság frekvenciapályázatán nyert konzorcium tekintetében tulajdonosi jogköröket is gyakorol. Ennek a helyzetnek az orvoslására is szolgál a módosítás, amely a vonatkozó hatásköröket áthelyezi a hatósághoz.

Emellett az előterjesztés keretében rendezni lehet egyes európai uniós irányelvek megfelelő átültetését a magyar jogrendszerbe, valamint a hatáskörök megváltozása miatt felhatalmazó rendelkezések és az ártörvény módosítása is szükséges - mondta Cser-Palkovics András. Újdonságként említette, hogy a jövőben a műsorterjesztő csak akkor sugározhat hatodik kategóriás műsorszámot, amennyiben a médiaszolgáltatás titkosított formában tartalmazza azt.

A fejlesztési tárca támogatja a változtatást

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium álláspontját ismertető Fónagy János államtitkár indokoltnak nevezte, hogy az eddig a tárcához tartozó, az egyetemes szolgáltatással és a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos hatásköröket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) telepítsék.

A versenyeztetési körbe tartozó, például a mobil távközlésre használt frekvenciasávok használati jogát csak pályázat vagy árverés útján lehet a szolgáltatók rendelkezésére bocsátani - mondta.

Fónagy János megjegyezte, hogy az állam és a szolgáltatók közötti hatályos koncessziós szerződések alapvetően polgári jogi szerződések, ezért nem lehet hatósági eszközökkel ellenőrizni az azokban foglalt kötelezettségek betartását. Az egységes kezelhetőség, szabályozás és ellenőrizhetőség érdekében arra van szükség, hogy ezeket a szerződéseket vonják hatósági rezsim alá - jelentette ki.

A javaslat tartalmazza a katasztrófariasztással kapcsolatos szabályozás módosítását is - ismertette. A lakosság riasztása során célszerű az országos légiriasztási rendszert alkalmazni, ami központi vezérléssel megszakítja az előre kijelölt rádiók és televíziók műsorát és azok hangsávjában leadja a riasztási közleményt. A hatékonyság érdekében ennek működését teljes egészében a hatóság hatáskörébe kell telepíteni - mondta Fónagy János.

bhnn bnd bzt bhi

MTI 2012. június 26., kedd 14:57

Országgyűlés-jogalkotás

OGY - Krónika 3. rész (állatorvosi törvény)

Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) - A Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenységről szóló törvény általános vitájával folytatta munkáját kedden az Országgyűlés. A javaslattal a kormány szerint megállítható az állatorvosok vidékről való elvándorlása és biztosítható a magasabb színvonalú ellátás is.

Kormány: az állatorvosi törvény mérföldkő a szakma történetében

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerint az új állatorvosi törvény meghatározó mérföldkő a szakma történetében. Kardeván Endre expozéjában azt mondta, az új jogszabály mélyreható változást hozhat a mára már megkopott szabályozás után.

Az elmúlt másfél évtized nem hagyta változatlanul az állatorvosi szakmát sem, így a Magyar Állatorvosi Kamara korszerű működésének biztosítása érdekében egy új törvény alkotása nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az állatorvosi szakma jó működése a magyar nemzet minden tagjának nélkülözhetetlen.

Szavai szerint a minőségi állat-egészségügyi ellátást garantálja a kamara etikai eljárás, amellyel elérhető, hogy az állatorvosok valóban a köz és a szolgáltatásukat igénybe vevők érdekében lássák el hivatásukat.

Kardeván Endre elmondta, hogy az új törvény a magánállatorvos helyett a szolgáltató-állatorvos elnevezést használja, amely változás szerinte korszakváltást jelképez, a magánállatorvos kifejezés ugyanis megtévesztőnek bizonyult, a szolgáltató-állatorvos név azonban jól kifejezi a megrendelésre szolgáltatást végző állatorvos tevékenységét.

Az államtitkár álláspontja szerint az új törvénnyel megállhat az állatorvosok vidékről való elvándorlása és biztosítható a magasabb színvonalú ellátás.

Fidesz: az állatorvos-társadalom a változás pártján

Ódor Ferenc, a Fidesz képviselője arról beszélt, hogy bár az állatorvosokra vonatkozó jelenlegi szabályozás is működik, de másfél évtized után bebizonyosodott, hogy módosításokra van szükség, és ezt az állatorvos-társadalom is így gondolja, még akkor is, ha a módosítás időpontjával kapcsolatban kérdések merülnek fel.

A jogszabály rendezi a továbbképzések kérdését, felsorolja az állat-egészségügyi intézményeket, és meghatározza a - jelenleg nem törvényi szinten szabályozott - nagy létszámú állattartó telep fogalmát is, amelyek állatorvosi ellátására az állattartónak írásos szerződés megkötését írja elő egy állat-egészségügyi szolgáltatóval.

Az új törvény rögzíti azt is - folytatta -, hogy állat-egészségügyi szolgáltatónál állatorvosi tevékenységet az végezhet, aki szerepel az állatorvosi névjegyzékben, van bejegyzett székhelye és szakmai felelősségbiztosítása.

MSZP: európai színvonalú jogszabály született

Európai színvonalú jogszabály született az új állatorvosi törvénnyel a szocialista Gőgös Zoltán szerint, aki az indítvány elfogadására biztatott felszólalásában.

"Az, hogy most vagy ősszel fogadjuk el, más kérdés" - jegyezte meg, emlékeztetve, hogy a törvény-előkészítés nem most, hanem még 2009-ben egy kamarai küldöttértekezleten kezdődött.

Az ellenzéki politikus kifogásolta ugyanakkor, hogy a törvényt - csakúgy, mint mostanában az összes agrárjogszabályt - péntek késő délután terjesztette a kabinet a Ház elé, hétfő reggel pedig már bizottsági ülésen tárgyalták azt. Megjegyezte továbbá azt, hogy az előterjesztés megszövegezésbe a szakmának csak egy igen szűk részét vonták be.

Jobbik: szerencsések az állatorvosok

A jobbikos Gyenes Géza úgy ítélte meg a törvényjavaslatot, az állatorvosok szerencsésebbek az embereket gyógyítóknál, amiért az előterjesztést nem az egészségügyi államtitkárság, hanem a vidékfejlesztési tárca nyújtotta be.

Úgy indokolt, hogy amíg a tárgyalt javaslat meghagyja az állatorvosi köztestület önrendelkezését, és állami hatásköröket ad át neki, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Fidesz-kormánytól sem kapta vissza az előző kabinet idején elvont jogosítványait. Így a két orvoskamara hatáskörei között érdemi különbségek vannak.

A politikus, aki korábban a MOK főtitkára volt, jelenleg pedig ügyviteli vezető, irigylésre méltónak nevezte az állatorvosi kamara vezetőire vonatkozó választhatósági szabályokat is.

Előrelépésnek tartotta, hogy ezután azokat az etikátlan hirdetéseket is szankcionálni tudják, amelyeket olyan szolgáltatók tettek közé, ahol a tulajdonos nem állatorvos. Hibaként említette viszont, hogy az ügyeleti rendszer szabályozása kimaradt a törvényjavaslatból.

Gyenes Géza elmondta, a Jobbik valószínűleg támogatni fogja az indítvány elfogadását.

Az LMP a szakmai koncepcióval egyetért, az állami hatáskörök átruházásával nem

Szabó Rebeka (LMP) azt mondta: szakmailag megalapozottnak tartják az előterjesztést, de a kamarai hatáskörök bővítésével nem értenek egyet.

Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat koncepcióját részben az állatorvosi kamara dolgozta ki az előző kormány idején, a mostani kabinet sem dobta a szemétbe, több ponton azonban felülírta.

Véleménye szerint a javaslatból az derül ki, a kormánynak nincs világos álláspontja arról, milyen mértékben engedjen át közhatalmi jogosítványokat a köztestületeknek. Az állatorvosi kamara hatáskörei szélesek lesznek, de "cserébe" az állam túlzott beleszólási jogot kap a köztestület életébe, és a törvényben egy sor, a kamarára tartozó szervezeti és működési szabályt is rögzítenek - jelezte.

Az LMP szerint azért megkérdőjelezhető a hatáskörök átruházása a kamarára, mert így az állam a felelősséget is átadja, a kamarai vezetők pedig egyre inkább politikussá válnak.

Összefoglalóan azt mondta: a javaslat szakmai megoldásaival - például az állatorvosi praxissal összefüggő szabályokkal - egyetértenek, a korporatív szemléletű átalakítással nem, ezért a módosító javaslatoktól teszik függővé a támogatását.

bhz bbd bhi

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!