Magyarország

2012.06.13. 07:26

Iszapömlés - Határidőre befejezték a IX-es tározó lefedését

Ajka, 2012. június 12., kedd (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a megadott határidőre elvégezte a IX-es vörösiszap-tározó porszennyezést megakadályozó végleges lefedését - közölte a Veszprémi Bányakapitányság kedden az MTI-vel.

Ajka, 2012. június 12., kedd (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a megadott határidőre elvégezte a IX-es vörösiszap-tározó porszennyezést megakadályozó végleges lefedését - közölte a Veszprémi Bányakapitányság kedden az MTI-vel.Káldi Zoltán bányakapitány tájékoztatása szerint a bányakapitányság kedden újabb ellenőrzést tartott az ajkai timföldgyár tározóinál, azt is megállapították, hogy a cég a IX-es és a sérült X-es tárolót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsüjének lefedését a határidő letelte előtt elvégezte.

A kiporzás végleges megszüntetésére előírt fedőréteg elhelyezését folytatták mindkét kazettánál. A tározótér felszíne az esős idő miatt erősen átázott, ez a munkagépek közlekedését akadályozza - közölte Káldi Zoltán.

A Mal Zrt. a bányakapitányság által előírt napi jelentéseket folyamatosan leadja, ennek alapján nyomon követhető a munkálatok tényleges előrehaladása.

Hozzátette: a hatóság továbbra is szigorúan ellenőrzi az előírt határidők betartását.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyező anyagot, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!