Magyarország

2008.06.30. 18:33

Alkotmányellenes az egyházi finanszírozást érintő passzus

<p>Az Alkotmánybíróság megsemmisítette hétfőn a közoktatásról szóló 1993. évi törvény egyik részét, mivel az ellentmondott a nemzetközileg elfogadott Vatikáni Megállapodásnak.</p>

Ez azt írja elő, hogy a Magyar Katolikus Egyház által fenntartott közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartót. A magyar közoktatási törvény érintett passzusa ezzel szemben azt írta elő, hogy az egyházi óvodák és iskoláknak járó pénz a normatív támogatással és az egyéb támogatásokkal együtt nem lehet kevesebb, mint amennyit az állami intézmények normatív támogatás formájában kapnak.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a szaktárca eddig sem számította bele az egyházaknak járó alap normatívába az "egyéb támogatások" összegét. Ezek egyébként a központosított előirányzatból származó, pályázati úton nyerhető támogatási formák, amelyet például iskolai integrációra, illetve a pedagógus szolgálat fejlesztésére lehet fordítani.

Az Ab határozatában megerősítette azt az álláspontját, hogy az államnak, illetve a helyi önkormányzatnak az egyházi óvodák és iskolák működéséhez a hasonló állami és önkormányzati intézményekével azonos mértékű költségvetési támogatást kell nyújtaniuk, valamint ezen kívül olyan arányú kiegészítő anyagi támogatást kell biztosítania számukra, amilyen arányban ezek az intézmények állami vagy önkormányzati feladatokat vállaltak át.

Ez egy harmadik összetevőre, az úgynevezett kiegészítő normatívára utal. Ennek számítási módjával kapcsolatban az utóbbi időben sok vita támadt, ezért a félreértések elkerülése végett kormányrendeletben pontosítják majd, amelynek határidejét korábban június 30-ban határozta meg az oktatási miniszter. Arató Gergely elmondta: a javaslat szövege már elkészült, és még a héten elküldik azt az érintett egyházaknak. A tervek szerint augusztus 31-ig egyeztetnek róla, ősszel pedig a kormány elé kerülhet a szabályozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!