Magyarország

2008.05.01. 17:42

Orbán: "Én rendkívül ellenszenvesnek tartom azt, ami történik"

<p>A kormmunista rendszerhez hasonlította Orbán Viktor a most kialakult belpolitikai helyzetet, mert mint mondta: ahogyan most sem, akkor sem volt társadalmi támogatottsága a kormánynak, a parlamenti támogatás meg álságos volt.</p>

A Fidesz elnöke Budapesten, a Tabánban tartott koncerten újságíróknak azt mondta, hogy a most kialakult helyzet számára elfogadhatatlan visszalépést jelent az alkotmányos fejlődésben. "Én rendkívül ellenszenvesnek tartom azt, ami történik" -tette hozzá.

A Fidesz elnöke felelőtlen lépésnek tartja a csütörtökön kezdődött kisebbségi kormányzást, az ország és az emberek gondjai ugyanis szerinte nagyobbak annál, semhogy kisebbségi kormány kezelni tudná. "Nehéz néhány hétre és hónapra kell készülni, amíg ennek a csúnya históriának vége szakad" - fogalamazott az egykori miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy az ember jó lelkiismerettel végezhesse a miniszterelnöki munkát, két feltétel kell. Az egyik, hogy legyen társadalmi támogatottsága, és hogy legalább a parlamentben meglegyen a támogatottsága. A Fidesz elnöke szerint ezen feltételek egyike sem áll meg és ma Magyarországon támogatás és parlamenti felhatalmazás nélküli kormányzás folyik. "Ez számomra, mint rendszerváltó, egykori kommunista rendszerrel szembenálló, szabadságért harcoló ember számára elfogadhatatlan" - mondta.

Orbán Viktor szerint a mostani helyzet olyan, mint a kommunista rendszerben volt, mert akkor sem volt társadalmi támogatottság, a parlamenti meg álságos volt és most nincs se társadalmi se parlamenti támogatottság, ugyanakkor aki kormányoz, nem áll ki és nem kér felhatalmazást a kisebbségi kormányzáshoz, ahogyan az Nyugat-Európában szokás.

Orbán szerint az, ami most történik, az "olyan visszalépés az alkotmányos fejlődés, alkotmányos rend a kiszámítható közlétet tekintetében, ami az én számomra nem fogadható el. Én rendkívül ellenszenvesnek tartom azt, ami történik" -fogalamzott a pártelnök.

Az új kormánytagokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy lehetőséget kell nekik adni a bizonyításra és sikert kíván a munkájukhoz.

Annak kapcsán, hogy csütörtökön egy férfi Gyurcsány Ferenc városligeti felszólalása alatt egy játékpisztolyt vett elő a hallgatóság soraiban Orbán Viktor azt mondta, hogy ha igazak a hírek, akkor ez egy nagyon rossz vicc és az ilyesmiből nem jó tréfát űzni.

Simor András jegybankelnök minimálbért megszünteteő javaslatával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy a minimálbért akkor szabad eltörölni, ha azok aki kapják, támogatják az ötletet. A Fidesz elnöke szerint a minimálbér egy garanciát, biztonságot jelent és mivel Magyarországnak éppen az a baja most, hogy nincsen biztonság, semmilyen olyan lépést nem tart jó ötletnek és nem támogat, ami növeli ezt a bizonytalanságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!