Magyarország

2008.04.27. 12:47

Megfelezné az élelmiszerek ÁFÁ-ját a Fidesz

<p>A Fidesz azt javasolja, hogy a 20 helyett a 10 százalékos ÁFA-körbe tartozzanak az élelmiszerek, egyebek mellett azért, mert így valamennyire ellensúlyozni lehetne az elmúlt egy évben történt drágulás hatásait, és több pénze maradhatna az embereknek.</p>

Az erről szóló törvényjavaslatot várhatóan hétfőn nyújtja be az ellenzéki párt a parlamentben. Az áfacsökkentés a gazdaság kifehérítését is segítené - mondta vasárnap újságíróknak Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke.

2006-os uniós adatok szerint az EU-ban Magyarország az egyik olyan

állam, ahol a legmagasabb az élelmiszerek ÁFÁ-ja. Az élen Dánia áll, ott 25 százalékos ugyanez az adó, de az életszínvonal is jóval magasabb. Itthon 20, Szlovákiában 19, Ausztriában 10, Hollandiában 6, Lengyelországban 3 százalékos ÁFA van az élelmiszereken. A briteknél, az íreknél, Máltán és Cipruson 0 százalékos ez a teher. Magyarországon a családok jövedelmének 27 százalékát költik ennivalóra, míg az uniós átlag itt 10 százalékos.

Font Sándor azt mondta: az áfacsökkentés segítené a gazdaság kifehérítését, "szélesedne a tiszta, számlázott termékek köre", és kevesebben próbálnának csalni az adóval. Sokan érveltek korábban a csökkentés ellen azzal, hogy az azzal járó hasznot úgyis "lenyúlnák" a kereskedők, és a fogyasztóknak nem jutna belőle. Ennek megakadályozása a politikus szerint a kormány felelőssége lenne, a megfelelő hatósági szervek segítségével.

A fideszes képviselő úgy vélte: tavaly nyár óta a kormány semmit sem tett azért, hogy fékezze az élelmiszerek drágulását. Emiatt itthon átlagosan 11 és fél százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, szemben az Unió 2,8-3 százalékos átlagával. Az étolajért például 52, a lisztért 48, a tojásért 20 százalékkal kérnek többet a boltokban - sorolta.

Font Sándor a Független Hírügynökség kérdésére nem tudta megmondani, hogy az általános forgalmi adó mérséklésével mennyi pénz esne ki a költségvetésből. A hiányzó összeget nominálisan meg lehetne ugyan becsülni, de a gazdasági kifehéredésével járó hasznot viszont nem - tette hozzá. A politikus a környező országok példájára hivatkozott, ahol szerinte az adócsökkentés mindig komoly adóbevételt hozott. ÁFA-csökkentést tavaly az agrárminiszter is javasolt már, de a kormány nem támogatta.

Amíg nem volt Magyarország EU-tag, az élelmiszer 90 százalékát itthon állították elő és fogyasztották el. Most ez az arány már csak 75-76 százalék, és részben ez is hozzájárult a dráguláshoz. A Fidesz újraélesztené ezért a helyi és regionális termelést, amellyel nemcsak a termelők helyzetén lehetne javítani, hanem szállítani is kevesebbet kellene az élelmiszert. Utóbbi megoldás azért lenne hasznos, mert környezetkímélő, és a szállításhoz szükséges tartósítószerekből is kevesebbet használnának.

  • A Fidesz oldani akarja a bénultságot
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!